Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní nehody s alkoholem

Dopravní polïcisté Prahy - západ řešili v sobotu několik dopravních nehod s alkoholem 

     Během sobotní služby dopravní policisté vyjížděli ke čtyřem dopravním nehodám, jejichž příčinou byla nepozornost řidičů, rychlý jízda a také alkohol požitý před jízdou. Věk řidičů, kteří zavinili dopravní nehodu je od šestadvaceti do pětaosmdesáti let.

       K první vážné dopravní nehodě na Územním odboru Prahy venkov – ZÁPAD došlo jen patnáct minut po jedenácté hodině dopoledne v obci Dobrovíz. Pětaosmdesátiletý řidič jedoucí s vozidlem Škoda Felicia po hlavní komunikaci ve směru Jeneč – Karlovy Vary nedal při odbočování vlevo na vedlejší komunikaci přednost protijedoucímu motocyklu Yamaha. Třiatřicetiletému řidiči vjel bezprostředně do jízdní dráhy. Dle výpovědi svědků již řidič motocyklu neměl možnost na danou situaci nijak zareagovat a narazil do pravé boční části vozidla. Motocyklista nárazem spadl s motocyklem na komunikaci. Svědci ihned přivolali rychlou záchrannou službu a ta odvezla poraněného řidiče do nemocnice. Muž utrpěl mnohačetné tržné rány stehna a zhmoždění stehna a lýtka. U řidiče nemohla být provedena orientační dechová zkouška a byl nařízen odběr krve na zjištění přítomnosti alkoholu. Dechová zkouška u řidiče osobního vozidla byla negativní. Technická závada jako příčina dopravní nehody nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna. Škoda na osobním vozidle činí 10.000,- Kč, škoda na motocyklu 50.000,- Kč.
 
            Patnáct minut před druhou hodinou odpoledne došlo v sobotu k další dopravní    nehodě a to v obci Libčice nad Vltavou. V ulici V Zahrádkách třicetiletý řidič jedoucí na motocyklu Yamaha nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze levotočivé zatáčky, na štěrkovém podkladu dostal smyk a spadl s motocyklem na komunikaci. Po pádu řidič narazil s motocyklem na obrubník, kde zůstal nehybně ležet na břiše. Svědek nehody poskytl zraněnému první pomoc a zavolal rychlou záchrannou službu. Podle výpovědi svědků motocyklistu žádné jiné vozidlo v místě dopravní nehody neohrozilo. Vzhledem ke zranění řidiče nebyla dechová zkouška na místě provedena, ta byla provedena následně v nemocnici s výsledkem více než jedno promile alkoholu. Řidič po převozu do nemocnice nevyčkal ošetření lékaře a bez udání důvodu opustil nemocnici. Po nějaké době se opět vrátil do nemocnice a dožadoval se ošetření svých zranění. Po návratu již řidič spolupracoval a udával, že doma požil alkoholický nápoj – pivo. Při prvotním kontaktu řidiče s lékařem jevil dle lékaře muž známky akutní intoxikace. Řidiči byla doporučena hospitalizace, ale tu odmítl a byl propuštěn do domácího ošetření. Technická závada jako příčina dopravní nehody nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna. Policisté se případem i nadále zabývají. Neopatrnou jízdou si řidič na motocyklu způsobil škodu výši 80.000,- Kč. Poškozena  byla řídítka, maska, kapotáž, zpětná zrcátka, blinkry, výfuk, nádrž, rám, páčka přední a zadní brzdy.
 
        Sobota 13. června nebyla šťastná ani pro tři mladé lidi jedoucí na jízdních kolech v obci Zbuzany. V šest hodin večer došlo na křižovatce komunikace ul. Do Vršku a ul. Uhelná k další dopravní nehodě. Osmadvacetiletý cyklista jedoucí na jízdním kole nezvládl po projetí křižovatky řízení a s kolem narazil do levého boku zaparkovaného vozidla. Při tom si poranil hlavu a koleno. Cyklista byl převezen rychlou záchrannou službou na ošetření do pražské nemocnice ještě před příjezdem policejní hlídky. Zde se podrobil také odběru krve na zjištění přítomnosti alkoholu a odběru moči na toxikologické vyšetření při ovlivnění návykovými látkami.  Další dvě osoby, kteří jeli na kolech společně s mladíkem, jevily známky požití omamných a psychotropních látek. Proto byla u nich provedena zkouška testem Drug vipe 5 a byly zaznamenány látky MET, AMP, THC. Přítomnost potvrdilo i následné toxikologické vyšetření moči. Jejich kola byla zajištěna policisty ze skupiny dopravních nehod Praha venkov – ZÁPAD a celý případ byl předán k dalšímu prošetření na příslušné obvodní oddělení.
 
         Poslední dopravní nehodou v tento den byla nehoda v Rudné po dvaadvacáté hodině. Šestadvacetiletá řidička osobního motorového vozidla zn. Favorit vycouvávala z parkovacího místa, přehlédla za sebou sloupek oplocení rodinného domu a pravou zadní částí vozidla do něj narazila. Svědek této skutečnosti a zároveň majitel domu se pokusil řidičku zastavit, ta však z místa nehody ujela. Přivolaní policisté vozidlo podle registrační značky nalezli na adrese majitelky. Ta uvedla, že automobil v době nehody řídila její dcera. Dívka se přiznala, že opravdu auto řídila. Policisté důkladnou kontrolou zjistili další závažné skutečnosti.  Řidička nevlastní a nikdy nevlastnila řidičské oprávnění. Následnou dechovou zkouškou provedenou u dívky byla zjištěna také přítomnost alkoholu. Naměřená hodnota činí 1,12 promile alkoholu. Policejní hlídka převezla ženu k místu dopravní nehody, kde byla svědky označena jako její viník. Ještě téhož dne si vyslechla od policistů Obvodního oddělení Hostivice sdělení podezření ze spáchání trestného činu ohrožování pod vlivem návykové látky a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Ani u této dopravní nehody nebyla uplatněna technická závada. Škoda způsobená na vozidle činí 1.000,- Kč.
 
         Z těchto případů je zřejmé, že nejčastější příčinou dopravních nehod je selhání lidského faktoru. Věk řidičů není také rozhodující. U mladších řidičů jde především o neukázněnost, přeceňování sil, rychlou jízdu a velmi často také alkohol. U starších řidičů je příčinou dopravních nehod často nepozornost, neodhadnutí správné vzhlednosti apod.. Dopravní policisté Prahy venkov – ZÁPAD budou i nadále svoji každodenní činnost zaměřovat nejen na dodržování rychlosti, ale také právě na přítomnost alkoholu za volantem.
 

vytisknout  e-mailem