Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Celorepubliková dopravně bezpečnostní akce

Beroun, Rakovník – Policisté zkontrolovali desítky vozidel. 

Do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce zaměřené na kontrolu nákladní a autobusové dopravy byli zapojeni také dopravní policisté z okresu Beroun a Rakovník. V průběhu této akce zkontrolovali desítky vozidel a jejich pozornost byla zaměřena právě na kontrolu nákladních souprav a autobusů. Nejčastějšími prohřešky byly nedodržené doby bezpečnostních přestávek a doby odpočinku. Řidiči tímto jednáním velice riskují a ohrožují nejen svůj život a zdraví, ale také ostatní účastníky silničního provozu. Mikrospánek, který se u řidičů může v důsledku nedodrženého odpočinku projevit, mívá často tragické následky v souvislosti s následně způsobenou dopravní nehodou. Policisté zároveň dohlíželi na to, zda se řidiči nedopustili i jiných přestupků v souvislosti se  silničním provozem. Závady, které dopravní policisté objevili při provedené kontrole  nákladních souprav a autobusů,  byly oznámeny a postoupeny k dalšímu projednání ke správnímu orgánu. U zahraničních dopravců byly udělovány kauce, které slouží jako záruka toho, že se zahraniční dopravce nebude následně vyhýbat správnímu řízení. V případě, že ano, kauce propadá ve prospěch státu. Pokud se dopravce ke správnímu jednání dostaví, jsou jeho závady řešeny udělením sankce, která se pohybuje ve výši od deseti tisíc do půl milionu korun. V případě českých dopravců policisté kauci udělují pouze v případě, že mají podezření, že by se dopravce správnímu řízení vyhýbal. Výše kauce, která může být na místě dopravci udělena,  je až 100.000,-Kč.
 
Dopravní policisté v Berouně, jejichž kontroly probíhaly od pondělí do středy na různých stanovištích, zkontrolovali desítky řidičů, z toho celkem šest nákladních souprav českých dopravců, kdy u třech zjistili závady, které postoupili k projednání správnímu orgánu, a dva autobusy, u kterých nezjistili žádné pochybení.
 
Dopravní policisté na okrese Rakovník, jejichž kontroly probíhaly ve dnech úterý, středa , čtvrtek, rovněž zkontrolovali desítky řidičů z toho  31 nákladních vozidel , u kterých zjistili celkem dvanáct přestupků. Tyto  vyřešili na místě  udělením blokové pokuty. Do celé akce bylo za okres Rakovník   nasazeno celkem šest dopravních policistů, kteří se této akci věnovali celkem 36 hodin na určených stanovištích.
 
nprap. Marcela Pučelíková
 

vytisknout  e-mailem