Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečně na kole

KRAJ – Středočeští policisté se zapojili do preventivní kampaně Týmu silniční bezpečnosti „Na kole jen s přilbou“. 

Cílem projektu „Na kole jen s přilbou“ je přispět ke snížení úrazů cyklistů, zejména těch se závažnými následky na zdraví.
Policisté od počátku letošního roku do letošního 30. května šetřili 135 dopravních nehod s účastí cyklisty, které se udály na středočeských silnicích. Při těchto nehodách došlo ke zranění 111 cyklistů, z toho se v deseti případech jednalo o těžká zranění a tři cyklisté zemřeli. V době nehody 70 cyklistů bylo bez ochranné přilby.

Na otázku: „Proč je důležité při jízdě na kole používat cyklistickou přilbu?“, lze odpovědět:

  • Jednou ze základních příčin zranění či úmrtí cyklistů je právě poranění hlavy.
  • Cyklistická přilba zabrání až 85 % úrazů hlavy a 88% úrazů mozku.
  • Při střetu vozidla s cyklistou dochází nejčastěji k úrazu hlavy nárazem o vozovku, kapotu vozidla nebo jinou překážku (patník, strom, kámen).
  • V závislosti na síle úderu může poranění hlavy vyústit v dlouhodobější poruchy soustředění, bolesti hlavy a problémy s rovnováhou, případně ve vážné poškození mozku či úmrtí.

Samozřejmě je zde i zákonná povinnost pro cyklisty mladších 18 let vyplývající ze zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, kdy v § 58 odst. 1 je stanoveno: „Cyklista mladší 18 let je povinen za jízdy použít ochrannou přílbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě.“
Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. Další informace a rady k problematice bezpečné jízdy na kole v silničním provozu naleznete například na webových stránkách Policie České republiky, BESIPu, či Týmu silniční bezpečnosti.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
tiskový mluvčí PČR
25. června 2019

vytisknout  e-mailem