Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Úvěrové podvody

BEROUNSKO – Policisté pátrají po neznámých pachatelích. 

Berounští policisté řeší případ úvěrových podvodů, kterých se dopustil neznámý pachatel nebo pachatelé. Poškozená je v tomto případě úvěrová společnost, která se stala obětí podvodného jednání při poskytnutí krátkodobých úvěrů, které nabízí. Policisté vědí již o deseti skutcích, kdy neznámý pachatel požádal o poskytnutí úvěru prostřednictvím emailové komunikace. Žadatel poslal této společnosti oskenovaný doklad totožnosti s žádostí, na základě které mu byla poskytnuta požadovaná finanční částka. Tento scénář se opakoval v deseti případech, ovšem pokaždé na jiný doklad totožnosti. Zástupci společnosti při schvalování těchto úvěrů zjistili, že v některých případech se na oskenovaných dokladech objevuje stejná fotografie avšak jiná jména žadatele o úvěr. Pojali proto podezření, že by se mohlo jednat o podvod, což se skutečně potvrdilo. Oskenované doklady byly vytvořeny na neexistující osoby. Zástupce společnosti se proto obrátil na policii a celou věc oznámil. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a po neznámém pachateli pátrají. Zároveň zjišťují, zda se jedná o podvodné jednání ze strany pouze jednoho pachatele, nebo zda jej má na svědomí organizovaná skupina.

Bylo zjištěno, že podobných případů podvodného jednání, kdy poškozenými jsou úvěrové společnosti, je v rámci celé České republiky daleko více. Jedinou prevencí jak se nestát obětí takového jednání je ověřit si pravost dokladů totožnosti. Nejlépe při osobním jednání s klientem žádající o úvěr a nespokojit se pouze s oskenovanými doklady totožnosti.

Obětí podvodníků se však nemusí stát pouze úvěrové společnosti, ale i fyzická osoba, která svůj doklad totožnosti ztratí nebo jí je odcizen. Velmi snadno pak může být takový doklad zneužit právě k výše uvedeným účelům. Je proto velmi důležité ztrátu nebo odcizení dokladu neprodleně oznámit. V případě odcizení na kterékoliv policejní služebně a v případě ztráty na městském úřadě. Jen tak mají lidé možnost zpětně doložit, že v době zneužití dokladu již nebyli jejich vlastníky.

por. Bc. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
23. ledna 2019

vytisknout  e-mailem