Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Gentleman silnic

Muž a žena neváhali pomoc řidiči havarovaného vozidla, které po nehodě zachvátily plameny. 

 
Česká pojišťovna společně s Policií ČR udělila dnes v Kladně Jitce Hanušové a Karlu Drábkovi v pořadí již 68. a 69. titul Gentleman silnic.  Letos v červnu neváhali vyprostit z havarované škodovky pětaosmdesátiletého řidiče, jehož auto po nárazu do stromu proměnil oheň během několika minut v hořící past. Oba zachránci převzali certifikát Gentlemana silnic a značkové hodinky jako poděkování za záchranu lidského života po dramatické dopravní nehodě.
 
Běžná sobotní cesta autem se v úseku mezi středočeským Novým Strašecím a Čelechovicemi proměnila v sérii dramatických okamžiků hned pro několik motoristů. V odpoledních hodinách na poměrně málo frekventované silnici sjel do příkopu a následně čelně narazil do vzrostlého stromu řidič-senior. Jeho Škoda Felicia začala téměř okamžitě v motorovém prostoru hořet.
 
Jen chvíli po nehodě kolem projížděla Jitka Hanušová, kterou vůz v příkopu na poměrně rovném úseku silnice překvapil. Záhy však zjistila, že jde o vážnou havárii a rozhodla se jednat. „Zastavila jsem, a když jsem se k autu přibližovala, všimla jsem si, že pod zdemolovanou kapotou se objevily menší plamínky ohně. Řidič se v kabině hýbal, ale když jsem zkoušela otevřít jeho dveře, nedařilo se mi to,“ popisuje dramatické události Jitka Hanušová.
  
V tu chvíli už ale do místa nehody dorazilo druhé auto, jehož řidič Karel Drábek začal okamžitě s vyprošťováním pětaosmdesátiletého řidiče pomáhat. Společně s paní Hanušovou se dekou také snažili uhasit vznikající oheň, bohužel bez úspěchu. Jedinou šancí tak bylo okamžitě vypáčit zkřížené dveře a pokusit se dostat nemohoucího motoristu, který byl navíc v šoku, z auta do bezpečí. „Prakticky ihned poté, co jsme pána dostali z kabiny vozu ven, lehla jeho škodovka popelem. Požár se rozšířil neuvěřitelnou rychlostí. Když se oheň dostal k plastům interiéru a sedačkám, proměnily pětimetrové plameny během pár minut auto v doutnající uhel,“ popsal události nehody Karel Drábek. On ani Jitka Hanušová si během svého odvážného počínání vůbec nepřipouštěli možnost ohrožení vlastního života. „Uvědomili jsme si to, až když jsme pána dostali do bezpečné vzdálenosti a s úžasem pozorovali řádění ohně,“ shodli se oba novopečení držitelé titulu Gentleman silnic.
 
Na místo nehody následně dorazily i hlídky hasičů, policie a záchranné služby. Zdravotníci řidiče havarovaného vozu převezli do kladenské nemocnice, kde však bohužel vzhledem ke komplikovanému zdravotnímu stavu po několika dnech zemřel.  Přes tuto smutnou skutečnost si dvojice zachránců ocenění zaslouží plným právem. Podle odborníků, kteří u nehody asistovali, se Jitka Hanušová i Karel Drábek zachovali mimořádně odvážně a bez jejich pomoci by 85letý řidič v troskách auta uhořel.
 
Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal pan Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 69 lidí (z toho 11 žen) na 33 místech celé České republiky.
 
nprap. Michaela Nováková
Jan Marek, odbor komunikace ČP
1.12.2011
 
DN - ČelechoviceDN - Čelechovice
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DN - ČelechoviceDN - Čelechovice

 

vytisknout  e-mailem