Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Z Ostravy

MŘP - Společně pod jednou střechou, Kuzma, Zebra  

„Společně pod jednou střechou“
1. Hostalkovice.jpg1. Hostalkovice.jpg
Ostravští policisté se v krátké době během konce prázdnin zúčastnili několika preventivně prezentačních akcí, společně se strážníky Městské policie Ostrava.
Cílem těchto akcí je přispívat k posílení právního vědomí nejen dětí, mládeže a dospělých, ale i seznámit veřejnost s policejní prací. Návštěvníci mají jedinečnou možnost se seznámit s policejními vozy či jinou technikou, prací služebních kynologů či kriminalistických techniků apod. Děti si mohou vyzkoušet různé testy a kvízy, kterými si prověří své znalosti nejen z oblasti dopravy. Starší děti především ocení, že za odměnu si mohou vyzkoušet své soustřední a „mušku“ na laserové střelnici. Veřejnosti jsou dále k dispozici informační letáky s preventivními radami. Dozví se co mohou udělat pro „svůj“ dům či byt, aby byl bezpečný, na co si dát pozor, aby se zbytečně nestali obětí kapsářů apod. Prezentaci policie můžete opět zhlédnout na Dni záchranných složek ve Vratimově, který se koná tuto sobotu tj. 8. září 2012 od 10:00 hod.
 
„Kuzma“ opět v akci
2. kuzma.jpg2. kuzma.jpg
Dne 5. září 2012 v odpoledních hodinách ostravští psovodi přivítali v policejním sportovním areálu Ostrava Hulváky další nováčky kurzu Kuzuma – kurzu zodpovědného majitele městského psa.
Kurz je mezi dětmi a mládeží velmi oblíbený, proto nikoho nepřekvapí, že je opět plně obsazen. Po nezbytném úvodu a organizačních záležitostech, si účastníci převzali propagační materiál trika, kšiltky a jiné drobnosti. Následně si i s rodiči objasnili dodržování jistého režimu během kurzu, dodržování důslednosti při procvičování nejen doma, ale i na pravidelných lekcích. K nejčastějším problémům, které se budou nováčci snažit odstranit stále patří to, že jejich čtyřnohý kamarád neumí chodit u nohy, na přivolání nepřibíhá popř. je agresivní. Instruktoři mladým psovodům vysvětlili i slovní spojení „to nejde“, že v žádném případě pro tento kurz neplatí. Vše tedy bude záležet na jejich vůli, vytrvalosti a píli. Závěr již tradičně patřil vzorové ukázce poslušnosti služebního psa Emana, který vše zvládl na výbornou.  Nově se představil roční pes Sabaz. Cílem každého kurzu je, aby se psovod se svým psem stali sehraným „týmem“, uměli předcházet krizovým situacím a takto se stali zodpovědnými majiteli svého pejska. Pro letošní rok je podzimní kurz poslední. Kurz se pořádá v rámci projektu Prevence pro všechny, který finančně podpořil Magistrát města Ostravy. Další plánujeme uspořádat na jaře 2013.
 
Ostravská Zebra
3. Zebra.jpg3. Zebra.jpg
Jak už jsme informovali veřejnost v prvním školním týdnu ostravští policisté dohlížejí na frekventovaných přechodech pro chodce, poblíž základních škol, (např. ul. Výškovická, Hlavní třída, u ZŠ Bohumínské atd.) na dodržování pravidel silničního provozu, jak ze strany řidičů motorových vozidel, tak i chodců. Ochotně komunikují zejména s dětmi a vysvětlují jim zásady správného přecházení přes cestu. Pozitivním zjištění je, že děti vědí, jak se správně rozhlédnout, že tramvaj má přednost před chodcem apod. Během této preventivní akce bylo osloveno několik stovek chodců. Tradičními partnery akce jsou Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra a BESIP, kteří věnovali propagační materiál. Děti tak mohly za odměnu dostat reflexní pásky, bloky či úkolníčky.

Fotogalerie zde
 
por. Mgr. Kateřina Špoková
7. září 2012

vytisknout  e-mailem