Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Tři mladiství požili alkohol

BLANENSKO: Nejen děti byly pod dozorem policistů. 

V uplynulých dnech, které byly spojené s podzimními prázdninami se policisté v celé republice, tudíž i v Jihomoravském kraji zaměřili na zakázaný prodej alkoholu dětem.

Jedna z policejních kontrol probíhala také na Blanensku, a to v pátek 29. října ve večerních hodinách. Do akce se zapojilo 18 policistů, společně s nimi také 4 strážníci městské policie. Akce byla rozdělena do dvou části. V té první se policisté zaměřili na silnici, kde bylo kontrolováno celkem 58 řidičů. Hlídky vyřešily téměř čtyři desítky přestupků. Jeden řidič motocyklu řídil navíc bez řidičského oprávnění a pod vlivem drog. Porušení zákona se nedopustili jen řidiči, ale také tři chodci. 

Druhá část bezpečnostního opatření byla zaměřena především na kontroly prodeje a podávání alkoholu mladistvým, kteří nedosáhli 18. roku, tudíž jim je prodej alkoholických nápojů zakázán. Policisté zkontrolovali celkem 24 podniků, restaurací a barů na Blanensku. Kontrolováno bylo celkem 28 mladistvých. Dechové zkoušky na alkohol prokázaly 3 podnapilé osoby mladší 18 let. Nejvyšší hodnota  byla naměřena u šestnáctileté dívky, a to 1 promile alkoholu v dechu.

O situaci byli informováni zákonní zástupci dětí. Policisté provedli šetření a zjišťují, jak se osoby mladší osmnácti let k alkoholu dostaly. Případ v současné době šetří pro podezření ze spáchání přestupkového jednání. Informovali také odbor sociálně právní ochrany dětí.

Prodej a podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let zákon striktně zakazuje. Osoby, které alkohol mladistvým nebo dětem zprostředkují, se dopouštějí protiprávního jednání, a to buď v rovině přestupkového jednání, nebo trestného činu. Zákon tak jasně stanoví, že fyzická osoba, která prodá nebo podá alkohol osobě mladší osmnácti let, se dopustí přestupku, za což lze uložit pokutu až do výše 150 000 korun. V případě, že se takového jednání dopustí vůči osobě mladší patnácti let, zvyšuje se horní hranice sazby na dvojnásobek. Skutkovou podstatu trestného činu podání alkoholu dítěti naplní ten, „kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol.“ Takové osobě pak hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

por. Mgr. Lenka Koryťáková, 1. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem