Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Chlapec vběhl pod auto

BLANENSKO: Zpoza autobusu se rozběhl přes silnici. Na místo přiletěl i vrtulník záchranářů. 

V pátek 1. října odpoledne zasahovali dopravní policisté a záchranáři u vážné dopravní nehody v obci Lipůvka. Osobní auto zde srazilo nezletilého chlapce, který vběhl na silnici zpoza zadní části autobusu, stojícího u zastávky.  Řidička vozidla Renault Thalia nestačila na chodce školního věku zareagovat a došlo tak ke střetu. Chlapec utrpěl vážná zranění, s kterými byl letecky transportován do Dětské nemocnice Brno. Ke zranění sedmačtyřicetileté řidičky vozu nedošlo, dechová zkouška na alkohol vyšla negativní. Celková hmotná škoda na vozidle byla vyčíslena částkou 20 tisíc korun.

Děti se do školních lavic vrátily teprve nedávno. Bohužel se pravděpodobně někteří z nich nevrátily k návykům vlastní bezpečnosti. V první řadě bychom si měli uvědomit, že za bezpečný pohyb dítěte v silničním provozu odpovídají právě rodiče. Je tedy vhodné, aby se svými dětmi na toto téma mluvili,  prošli celou trasu do školy, ale i ostatní cesty, po kterých se bude dítě pohybovat. Při té příležitosti mohou dětem ukázat bezpečná místa pro přecházení vozovky a vysvětlit jim základní zásady bezpečného přecházení.

Dalším důležitým a nezbytným prvkem pro bezpečnost dětí je jejich viditelnost. Na cestu do školy a ze školy by na sobě měly mít pestré oblečení, případně některý z reflexních či retroreflexivních prvků, které je zviditelní. To však neplatí pouze pro děti, ale i pro všechny chodce, kteří se účastní silničního provozu. Použitím reflexního prvku nebo oděvního prvku s reflexními doplňky se při snížené viditelnosti dosáhne významného zviditelnění, přičemž tím dojde k větší bezpečnosti pro všechny účastníky silničního provozu. S reflexními prvky je chodec vidět až na vzdálenost 200 metrů. Pokud ovšem pestré nebo reflexní oblečení nemá, tak je například v noci vidět na pouhých 20 metrů.

por. Mgr. Lenka Koryťáková, 4. října 2021

vytisknout  e-mailem