Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Reflexní prvky a osvětlení Vám mohou zachránit život

BŘECLAVSKO: Policisté se zaměřili na viditelnost chodců a cyklistů. 

Břeclavští policisté se v minulých dnech zaměřili na viditelnost chodců a cyklistů, a to v rámci bezpečnostně preventivní akce, při které rozdávali reflexní prvky a osvětlení na jízdní kola. Spolu s příchodem podzimu a změnou letního času na zimní, se nám začíná výrazně zkracovat den, což znamená, že se ráno později rozednívá a naopak večer se dříve stmívá. S podzimním počasím také souvisí častější mlhy a zhoršené počasí. V této souvislosti je tedy potřeba chodcům a cyklistům opětovně připomenout, že je důležité nejen vidět, ale i být viděn. Používáním reflexních prvků u chodců a osvětlení na jízdních kolech u cyklistů se můžeme vyhnout zraněním, která jsou způsobena při dopravních nehodách a především snížit i samotný počet dopravních nehod, ke kterým dochází právě z důvodů špatné viditelnosti.

V loňském roce, resp. v období od 1. ledna 2020 do 16. listopadu 2020, bylo na území okresu Břeclav způsobeno celkem 31 dopravních nehod za snížené viditelnosti, kdy účastníkem těchto nehod byl chodec či cyklista, z toho ve 3 případech došlo ke smrtelným zraněním chodců. Ve stejném období letošního roku bylo způsobeno 15 dopravních nehod za snížené viditelnosti, kdy účastníkem byl chodec či cyklista.

Za sníženou viditelnost se podle zákona považuje především situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení nebo hustého deště.

Opětovně tedy připomínáme, že cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvíceno světlo bílé barvy svítící dopředu a zadní světlo červené barvy. Jízdní kolo musí mít také vždy odrazku přední, zadní, boční a na pedálech. Ideálním doplňkem povinné výbavy je také použití reflexního prvku, který je umístěn například na kotníku cyklisty.

Chodec, který se pohybuje mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. V této souvislosti doporučujeme všem chodcům, aby používali reflexní prvky vždy za snížené viditelnosti, a to i v obci.

Buďme ohleduplní k ostatním účastníků silničního provozu a používejme reflexní prvky a osvětlení na jízdních kolech a dejme tak o sobě vědět. Život máme jen jeden a reflexní prvky nám ho mohou zachránit!

 por. Ing. Bc. Miroslav Měchura, MBA, LL.M.,  21. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem