Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pomozte nám chránit i Vaše děti!

Jihlavsko: Policisté hovořili s rodiči ohrožených dětí. 

POMOZTE NÁM CHRÁNIT I VAŠE DĚTI!

Stále narůstající trend závislosti dětí a mládeže na internetu při využívání nejrůznějších komunikačních protokolů (ICQ) vedl tvůrce projektu (Preventivně informační oddělení KŘP JmK) k vytvoření preventivně-informačních letáků zaměřených na rodiče dětí, kteří jsou žáky čtvrtých tříd základních škol. Právě tyto děti jsou nejohroženější skupinou, díky své důvěřivosti a otevřenosti při poskytování osobních a citlivých údajů při komunikacích na internetu. 
Realizace projektu na Jihlavsku se uskutečnila během měsíců března až června letošního roku. Realizaci v jihlavských základních školách provedli policisté obvodních oddělení příslušných okrsků. Po dohodě s řediteli základních škol se zkontaktovali s třídními učiteli a ve spolupráci s nimi zorganizovali třídní schůzky. Na tato setkání pozvali rodiče této skupiny dětí, aby je seznámili s důvody a cílem projektu a především je motivovali k rozhovorům a vysvětlením bezpečných pravidel při internetové komunikace jejich dětí.
Projektu a zorganizovaným třídním schůzkám se zúčastnilo 48 základních škol na Jihlavsku s vysokým počtem zainteresovaných rodičů. Bylo rozdáno celkem asi 1300 informačních letáků, na které rodiče reagovali velmi příznivě a se zájmem se policistů ptali na řadu dotazů. K nejčastějším patřily dotazy směřujícími k zaznamenaným případům na Jihlavsku a území celé ČR, způsobům odhalení pachatele policií, právní kvalifikaci těchto činů a výši trestů, které za tyto činy hrozí. Dále je zajímalo, jakým způsobem je možné tyto internetové komunikační prostředky zablokovat.  Velkým pozitivním ohlasem na tento projekt byla také přímá účast policisty a rodičů „tváří tvář“, který jim sdělil informace o okrsku a obvodu, ve kterém pracuje a kde ho mohou kontaktovat osobně, telefonicky nebo elektronicky.
Věřme, že zájem, který rodiče projevovali na informačních schůzkách byl ještě větší u jejich dětí, kterých se daná problematika týká nejvíc a povede ke zvýšení jejich odpovědnosti a především opatrnosti a obezřetnosti při komunikaci na internetu.


nprap. Mgr. Michaela Radová
 

Odkazy do noveho okna

Policista na třídní schůzce

Policista na třídní schůzce 

Detailní náhled

Policista při diskuzi s rodiči

Policista při diskuzi s rodiči 

Detailní náhled

Policista s letáčky

Policista s letáčky 

Detailní náhled

Policista ve škole s rodiči

Policista ve škole s rodiči 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem