Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Ztracený houbař

Tábor – Radenín – Úspěšná pátrací akce. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Krátce před jednou hodinou odpolední včerejšího dne přijali policisté informaci o ztraceném houbaři na Chýnovsku. Ten před desátou hodinou dopolední vyrazil na houby do lesního masivu mezi obcemi Dlouhá Lhota a Radenín. V půl dvanácté se měl setkat s manželkou u jejich auta. Když však ani po hodině a půl nedorazil, obrátila se jeho žena o pomoc na policii.

Na místo okamžitě vyjela hlídka místně příslušného sezimovoústeckého obvodního oddělení, následovaná táborskými kriminalisty, specialisty na pátrání a policejním psovodem se služebním psem. Zatímco policisté integrovaného operačního střediska vyhodnocovali další informace a připravovali síly a prostředky k rozsáhlé pátrací akci, policisté na místě zahájili pátrání. Ztracený muž (77) neměl u sebe mobilní telefon, což pátrání velice komplikovalo. Rozsáhlý lesní masiv proto začali systematicky projíždět vozidly. Jejich dobrá místní znalost pak přispěla k tomu, že se jim muže podařilo na jedné z místních cest nalézt. V té chvíli se nacházel přibližně tři kilometry od místa, kde se měl s manželkou sejít. Naštěstí byl v pořádku a policisté jej mohli předat do péče rodiny. Krátce před půl třetí hodinou odpolední tak byla pátrací akce ukončena.

Ne vždy má pátrání po ztracených seniorech na houbách takovýto rychlý průběh a bezproblémové zakončení. Opětovně tímto nejen seniory upozorňujeme, aby nepřeceňovali své síly a možnosti.

Pokud již na houby vyrážíte sami, sdělte rodině, kam jdete a kdy se hodláte vrátit. Mějte při sobě plně nabitý mobilní telefon. Pokud vlastníte tzv. „chytrý“ telefon, je vhodné mít nainstalované mapové podklady, díky kterým se můžete v terénu snadněji zorientovat, či ještě lépe používat aplikace, jako například „Záchranka“, díky kterým si snadněji přivoláte pomoc, a je rovněž možné lokalizovat vaší polohu. Vhodné je přibalit i pití, jídlo, případně léky, které užíváte. Pokud na houby přijíždíte k lesu autem, nenechávejte ve vozidle žádné cennosti, které by mohly padnout do oka zlodějům.  

por. Mgr. Miroslav Doubek   krpc.pio@pcr.cz

25. září 2019

vytisknout  e-mailem