Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zimní pneu

Jihočeský kraj - Policisté se v minulém týdnu zapojili do dopravně bezpečnostní akce X. (Hlasová schránka 974 221 116) 

 
V uplynulém týdnu se jihočeští policisté mimo jiné zaměřili i na místní komunikace v rámci dopravně bezpečnostní akce X, pod názvem Zimní pneu.
Tato akce byla v rámci celorepublikové kontroly motorových vozidel a řidičů s cílem snížení dopravní nehodovosti v důsledku nedodržování zákonných ustanovené zákona ČNR č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a to konkrétně § 40a o povinném užívaní zimních pneumatik. Je zřejmé, že tuto zimní výbavu motorových vozidel je třeba užít v případě, že se v době od 1. listopadu do 31. března na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza či předpokládat toho, že by se vzhledem k povětrnostním podmínkám během jízdy mohly uvedené vrstvy vyskytovat.
 
Za 7 dnů se akce zúčastnilo více jak 160 příslušníků z řad pořádkové a dopravní policie, kdy zkontrolovali bezmála 1 070 vozidel všech typů. Přitom zjistili, že se řidiči v třech stovkách případů dopustili přestupku. 64 řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost jízdy, 44 řidičů a spolujezdců nepoužilo před jízdou bezpečnostní pás. Jen 2 řidiči řídili pod vlivem alkoholu. Na 7 vozidlech při jízdě po dálnici neměl řidič vylepenou dálniční známku. Nevyhovující technický stav vykázalo 60 vozidel.
 
Bohužel včera došlo k tragické dopravní nehodě na Písecku, o které jsme Vás již informovali.
 
Může se zdát, že povinnost používání zimních pneumatik je zbytečnost, ale většina řidičů ví, že především rozhoduje teplota vozovky, kdy tato pneumatika lépe přilne k silničnímu povrchu.
 
por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz
2. března 2015

vytisknout  e-mailem