Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zaměřeno na chodce a cyklisty

Českokrumlovsko – Dopravně bezpečnostní opatření nasměrované na bezpečnost chodců a cyklistů. 

Českokrumlovští dopravní policisté dne 1. března 2019 uskutečnili dopravně bezpečnostní opatření, které bylo cílené na pohyb chodců za snížené viditelnosti na pozemních komunikacích mimo obec a zároveň i na pohyb ostatních nemotorizovaných účastníků silničního provozu.

Tyto akce považují policisté za velmi důležité, protože chodci a cyklisté, neoznačení reflexními prvky, jsou pro řidiče vozidel na neosvětlené komunikaci neviditelní a tím pádem může dojít k dopravní nehodě, která má často tragické následky. V silničním provozu jsou chodci nejzranitelnější, a to především děti a senioři. Děti jsou méně soustředěné, nedokáží většinou správně odhadnout vzdálenost a předvídat. Senioři zpravidla nebývají již tak pohybliví, mívají zhoršený zrak i sluch a reakce na blížící se nebezpečí jsou u nich mnohdy pomalejší.

Již v únoru 2016 začala platit novela zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, která zavedla povinnost pro chodce, mít na sobě reflexní prvky mimo obec za snížené viditelnosti při pohybu po krajnici či okraji vozovky.

Policisté v rámci dopravně bezpečnostního opatření kontrolovali, zda chodci, ale i cyklisté používají v souladu se zákonem reflexní prvky pro zvýšení jejich viditelnosti. Zároveň jim reflexní prvky rozdávali. Při zmíněné akci zkontrolovali více než 30 chodců, kdy jednomu z nich z důvodu nepoužití reflexních prvků a tím ohrožení bezpečnosti silničního provozu, udělili blokovou pokutu.

Používáním reflexních prvků se zvyšuje světelný kontrast vůči pozadí a prodlužuje vzdálenost, na kterou jsou vidět. Z barev jsou nejlépe rozpoznatelné bílá (na 55 metrů) a žlutá (na 37 metrů). Naopak modré oblečení je vidět pouze na 18 metrů, oproti tomu reflexní prvky až na 200 metrů. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič asi 30 metrů na to, aby zareagoval. Reflexní předměty je nejlépe umístit ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu.

Policisté se budou na tuto problematiku cíleně i nadále zaměřovat.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz 

5. března 2019

Odkazy do noveho okna

2 DBO Chodci 2

2 DBO Chodci 2 

Detailní náhled

3 DBO Chodci 3

3 DBO Chodci 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem