Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Výsledky DBA

Jihočeský kraj - Dopravně bezpečnostní akce zaměřená na nákladní a autobusovou dopravu přinesla své výsledky. 

V 41. týdnu proběhla na jihočeských silnicích dopravně bezpečnostní akce „X“ v rámci mezinárodní spolupráci s TISPOL, která se zaměřila na snížení dopravní nehodovosti v důsledku nedodržování doby řízení, bezpečnostních přestávek a doby odpočinků řidičů nákladní a autobusové přepravy. Policisté také kontrolovali, zda řidiči dodržují sociální předpisy, omezení jízd některých vozidel a další směrnice Evropského společenství.
 
Do akce se zapojilo více jak 160 příslušníků z řad pořádkové a dopravní policie. Během sedmi dnů zkontrolovali 1 050 vozidel, kdy zjistili 244 dopravních přestupků. Z toho 50 řidičů porušilo nejvyšší povolenou rychlost jízdy, dva řidiči před jízdou požili alkohol a jeden řidič omamně psychotropní látku. 22 řidičů a spolucestujících se nepřipoutalo bezpečnostním pásem. 52 vozidel nevyhovovala předepsanému technickému stavu.
Kontrola sociálních předpisů a další náležitostech, která přísluší specialistům dopravní policie, zjistila přestupky 9 řidičů, kteří porušili zákon ČNR č. 111/1994 Sb. a dohodu AETR. Nedodržení bezpečnostních přestávek porušilo 7 řidičů.
 
Jak jistě mnoho řidičů postřehlo, ačkoli v denní době máme tvz. babí léto, v noci se komunikace ochlazují a pomalu by měli myslet na přezutí pneumatik z letních na zimní. Někomu se to může zdát, že je ještě brzy, ale řidiči profesionálové ví, že v pneuservisech se začnou tvořit fronty a pak by mohlo být pozdě. V tomto přechodném období se zimní vzorek již tolik neopotřebuje a známé heslo, kdo je připraven – není překvapen, platí v dopravě dvojnásobně.
 
por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz
13. října 2014

vytisknout  e-mailem