Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Vydával se za vnuka

J.Hradec – Na seniorovi chtěl telefonicky vylákat 150 000 korun.( Hlasová schránka 974 233 116) 

Včerejšího dne kolem poledního  dosud neznámý pachatel ve dvou případech   telefonoval na pevnou linku umístěnou v bytě  šestaosmdesátiletého poškozeného  v Jindřichově Hradci. Po seniorovi se   dožadoval zapůjčení finanční hotovosti ve výši 150 000 korun, přičemž se vydával na vnuka poškozeného. Senior se však podvésti nenechal a žádné peníze nikomu nevydal. Vše oznámil svému skutečnému vnukovi, se kterým žije ve společné domácnosti. Vnuk pokus podvodného  jednání  neznámého pachatele ohlásil na policii. Jidnřichohradečtí policisté ihned   zahájili  úkony trestního řízení a společně s krimiínalisty se případem   intenzivně zabývají.
 Další čtyři případy zaznamenali policisté na jindřichohradecku a třeboňsku!
 
 Senioři, nebuďte důvěřiví, neboť se můžete stát „snadným terčem“ různých podvodníků, podomních prodejců, zlodějů a násilníků.
 
Jindřichohradecká policie radí : 
 
* cizí lidi si nikdy nevpouštějte do bytu, pouze ty, které dobře znáte, nebo se vám důvěryhodně prokáží a sdělí vám, proč přichází
* nikdy neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi
* pro své bezpečí si pořiďte dveřní panoramatické kukátko, které vám umožní vidět široký  prostor za vašimi dveřmi a pojistný řetízek
* pokud vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná
* je vhodné uvádět na jmenovce na dveřích příjmení v množném čísle (Novákovi) nebo v  
 mužském rodě, zvláště v případě, že v bytě žije sama žena
*neotvírejte každému, kdo vás za dveřmi požádá o pomoc, např. o možnost si zatelefonovat, či předání zásilky pro vašeho souseda
* pomoc zprostředkujete např. přivoláním souseda nebo sanitky
* mějte vždy důležitá telefonní čísla poblíž vašeho telefonu nebo na dobře viditelném místě. * zamykejte hlavní vchodové dveře.
* přesvědčte se, zda příchozí je skutečně osobou, za kterou se vydává , požadujte předložení  dokladů, kterými je zplnomocněn provádět úkon, pro který vyžaduje vpuštění do bytu (kontrola elektroměru…), zavolejte jeho nadřízenému do firmy
* pokud budete mít jakékoliv pochyby o serióznosti člověka, který vás navštívil, zapište si datum a čas návštěvy, dále základní údaje k popisu osoby - pohlaví, věk, výška, barva vlasů, očí, co měl na sobě, zvláštní znamení apod.
 
Nemívejte doma více peněz v hotovosti nebo velmi cenné věci, pokud nemáte doma zabudovaný trezor. Peníze si raději uložte na svůj účet a cennosti do bezpečnostní schránky v bance nebo v jiném peněžním ústavu. Noste u sebe jen nezbytnou peněžní hotovost.
 
Časté jsou případy, kdy vás neznámá osoba žádá o pomoc a vzbuzuje tím soucit. Potřebuje nutně půjčit nebo rozměnit finanční obnos a mezitím co jdete pro peníze, obhlédne, kde máte uloženou hotovost nebo položenou peněženku a využije situaci k jejímu odcizení.
 
Vynalézavost podvodníků je opravdu velká. Mohou se například také vydávat za přítele Vašeho příbuzného či známého, který je ve finanční tísni. Vždy je proto bezpečnější si informace pro jistotu ověřit.
 
V případě zástupců firem provádějících odečty energií požadujte služební průkaz prokazující příslušnost k dané společnosti, sledujte vývěsky v domech, které na odečty upozorňují dopředu nebo si skutečnost ověřte telefonátem na daný úřad. Není vaší povinností vpustit zástupce společnosti do Vašeho obydlí právě teď a hned, můžete si telefonicky domluvit jiný termín odečtzu, krerý bude vyhovovat Vám a někomu z Vašich blízkých!
 
Nové legendy ( záminky), pod kterými byli senioři okradeni jsou :
 - finanční vyrovnání za útrapy z 2. světové války
- zájem o koupi pozemků v okolí bydliště seniora
 
Nezapomeňte, že vždy můžete kontaktovat Policii ČR na bezplatné lince 158! Před přivoláním policistů v obydlí neuklízejte, znehodnotíte tak stopy!
 
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová, pcrjhtm@mvcr.cz
7. dubna 2012
 

vytisknout  e-mailem