Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Stal se obětí phishingového útoku

Českokrumlovsko – Nereagujte na podezřelé e-maily, odkazy neotvírejte! 

Českokrumlovští policisté šetří případ podvodného phishingového e-mailu.

Dosud neznámý pachatel zaslal do emailové schránky poškozeného čtyřiatřicetiletého muže z Českokrumlovska phishingovou emailovou zprávu, která ho vyzývá k autorizaci přijetí finanční částky na jeho bankovní účet.

Přes odkaz zaslaný v e-mailu se poškozený s použitím citlivých údajů přihlásil do internetového bankovnictví vypadajícího jako oficiální stránky banky. Vzápětí zjistil, že z jeho účtu byla odeslána na jemu neznámý účet finanční částka ve výši několika desítek tisíc korun.

Upozorňujeme občany, že u podobných e-mailových zpráv se zpravidla nejedná o aktivitu bankovního ústavu, ale o snahu pachatelů získat citlivé údaje klientů elektronického bankovnictví, které mohou být a většinou jsou zneužity.

Podstatné je, na podobné e-maily nereagovat, neotvírat odkazy v podobných e-mailových zprávách a tímto způsobem nesdělovat žádné citlivé údaje, jako je číslo účtu, heslo, PIN atd.!

Banky obvykle nepožadují ověření či změnu citlivých údajů prostřednictvím e-mailu. V případě pochybností doporučujeme vše v bance ověřit.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

10. března 2021

vytisknout  e-mailem