Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

SPEED MARATHON 2022

Jihočeský kraj - Bezmála stovka řidičů porušila nejvyšší povolenou rychlost v jízdě! 

Včera proběhla na celém území České republiky Dopravně bezpečnostní akce ve spolupráci se společností ROADPOL, pod názvem SPEED MARATHON, kdy se jednalo již o 7. ročník. Specifikem této akce, která je především zaměřená na rychlost, je to že místa, kde bude dopravní policie měřit, vybírají občané. Přitom se pochopitelně kontrolují osobní doklady, zda řidiči neřídí se zákazem řízení všech motorových vozidel a také zda nejsou ovlivněni návykovou látkou.

V rámci Jihočeského kraje bylo do zmiňované akce nasazeno více jak 40 dopravních policistům, kteří jsou vybaveni laserovým měřičem rychlosti a to jak instalovaných ve vozidlech, tak i v ručním provedení.

Během celého dne jsme na různých stanovištích zastavili a zkontrolovali 437 motorových vozidel, kdy bylo zjištěno 128 přestupků, z nichž v 97 případech se jednalo porušení nejvyšší povolené rychlosti a to jak v obci, tak i mimo ně. Ve dvou případech požili řidiči před jízdou nebo během ní alkohol.

Čtyři řidiči se před jízdou nepřipoutali, telefonující řidiče jsme zaznamenali a řešili také v čtyřech případech. V osmi případech jsme prokázali nevyhovující technický stav motorového vozidla.

Většina ze zmíněných přestupků byla řešena uložením příkazu na místě – bloková pokuta.

Nepřiměřená rychlost je jedna z hlavních příčin dopravních nehod, které denně evidujeme -desítky střetů. Dbejte zvýšené opatrnosti a nikdy nespoléhejte jen na technické vymoženosti vašich vozidel!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

25. března 2022

vytisknout  e-mailem