Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řídil, ač neměl a ještě pod vlivem alkoholu

České Budějovice - Mladý muž z Českobudějovicka je důvodně podezřelý ze spáchání trestných činů řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění , ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí  

Jednadvacetiletý muž z Českobudějovicka, ačkoli není držitelem příslušného řidičského oprávnění, usedl uplynulou sobotu, krátce před jedenáctou hodinou večer, za volant osobního automobilu tov.zn. Renault a vydal na cestu k benzinové čerpací stanici v Nádražní ulici.
Při silniční kontrole, kterou prováděli policisté z českobudějovického obvodního oddělení, byl muži zákona vyzván, aby se podrobil orientační dechové zkoušce. Dechová zkouška prokázala u mladého muže 1,26 ! promile alkoholu v dechu. Dále bylo policejní hlídkou zjištěno, že mladý muž nejenže řídil pod vlivem alkoholu, ale i přes vyslovený zákaz řízení motorových vozidel.
Včerejšího dne byly po předchozí konzultaci se státním zástupcem ve věci zahájeny úkony zkráceného přípravného řízení pro podezření ze spáchání trestných činů řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění , ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí.

Řidiči občas zapomínají, že jsou povinni se podrobit na výzvu policisty dechové zkoušce a v případě pozitivního výsledku i lékařskému vyšetření odběru krve ( obdobně jsou povinni podrobit se vyšetření, zda nejsou pod vlivem návykové látky. Odmítnutí této povinnosti je považováno pří výměru sankce za přitěžující okolnost.

Jen od začátku letošního roku zadrželi českobudějovičtí dopravní policisté v rámci pravidelných kontrol již 60 osob, které usedly za volanty svých automobilů po požití alkoholu a v dalších 9ti případech pod vlivem návykové látky !

vytisknout  e-mailem