Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pozor na investice do kryptoměny!

Táborsko- Při investování do kryptoměn přes internet si dejte velký pozor na podvodníky. 

Vidina snadného a rychlého zbohatnutí nahrává podvodníkům, kteří lákají na velmi výhodné zhodnocení vkladů a investování do světových měn, včetně Bitcoinů.

Táborští policisté pátrají po dosud neznámém pachateli podvodu, který měl dle dosavadního šetření včera kontaktovat poškozenou seniorku z Táborska s tím, že si v minulosti měla založit účet s kryptoměnou, s čímž žena souhlasila. Během hovoru si vyžádal přes e-mailovou korespondenci potvrzení dálkového přístupu k jejímu počítači prostřednictvím nainstalování programu (například AnyDesk), který si poškozená dobrovolně nainstalovala a aktivovala. Tímto způsobem získal vzdálený přístup k jejímu počítači a tím i ke třem jejím bankovním účtům. Z nich následně bez jejího souhlasu odčerpal a převedl na jiný účet finanční prostředky ve výši přesahující 200 tisíc korun.

Policisté upozorňují, že vyšetřování těchto podvodů je velmi komplikované a zdlouhavé. Ne vždy se podaří pachatele dopadnout. Dle našich zkušeností ztrácejí lidé v kyberprostoru obezřetnost a nechají s sebou často manipulovat. Bohužel konec bývá většinou stejný, jsou podvodníkem obráni o vysoké finanční částky, které skončí na neznámých účtech v zahraničí.

Nutno podotknout, že obětí internetového podvodu se může stát každý. Mějte na paměti, že internet není bezpečné místo, kde můžete vypustit svoji obezřetnost a bezmyšlenkovitě dělat co vás napadne. Naopak je zde nutné mít všechny smysly napnuté a vše si důkladně ověřovat.

Apelujeme na uživatele internetového bankovnictví, aby byli maximálně obezřetní a nehnali se za vidinou snadného získání peněz bezhlavě!

Preventivní rady:

V případě, že se rozhodnete investovat do kryptoměn, zjistěte si na internetu o burzách veškeré možné informace a reference.

Nikomu cizímu po telefonu:

  • nesdělujte své osobní údaje
  • nezasílejte ofocené osobní doklady
  • nesdělujte mu tištěné informace z platební karty
  • nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k vašemu počítači
  • pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví
  • nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy,
  • cizí osobě neautorizujte platbu
  • v počítači mějte nainstalovaný antivirový program
  • v internetovém bankovnictví mějte nastaveny co nejnižší limity a zvyšujte je jen na aktuální potřebu zaplacení konkrétní platby

Pokud se vám již něco podobného stalo nebo v budoucnu stane, věc bezprostředně oznamte na Policii ČR prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo na kterékoliv policejní služebně a informujete svůj bankovní ústav.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

28. ledna 2022

Odkazy do noveho okna

1 falešné investice

1 falešné investice 

Detailní náhled

2 podvody přes inzerát

2 podvody přes inzerát 

Detailní náhled

3 smishing

3 smishing 

Detailní náhled

4 vishing

4 vishing 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem