Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté varují občany

Tábor – Pozor na falešné bankovky. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Od začátku tohoto roku byl na Táborsku zaznamenán zvýšený počet záchytů padělaných bankovek. Za prvé dva měsíce řešíme již 13 případů, kdy se jednalo zejména o bankovky v nominálních hodnotách 500 a 1000 korun, a to shodně po pěti případech, dále o zachycení dvou bankovek v nominální hodnotě 2 000 korun a jedné dvousetkorunové bankovky. Vesměs se jednalo o méně zdařilé padělky, které byly i pro laickou veřejnost poměrně rozpoznatelné. Již papír byl nápadně hladký a bankovky postrádaly většinu ochranných prvků. Chyběl vodoznak, kovový okénkový proužek nebyl stříbrné, ale černé barvy, případně byl pouze nahrazen nalepenou napodobeninou, barvy bankovek byly tmavší, obrysy neostré a bankovky neodpovídaly ani rozměrově a byly mnohdy i špatně ostřižené. Přesto byly udány do oběhu a zajištěny většinou až v tržbě na poště či v bankách.
Na tyto případy proto občany důrazně upozorňujeme a nabádáme je ke zvýšené opatrnosti při přijímání peněz. Pokud máte důvodné podezření, že vám předávaná bankovka není pravá, máte právo její převzetí odmítnout. Pokud jste zjistili, že bankovka, která je již ve vašem vlastnictví, je zřejmě padělaná, nesmíte ji dále použít k placení. Tím byste naplnili skutkovou podstatu trestného činu, konkrétně přečinu udávání padělaných a pozměněných peněz, za který mimo jiné hrozí u soudu až trest odnětí svobody na dobu až dvou let. Vaší povinností je takovouto bankovku předat České národní bance, případně některé z obchodních bank či Policii ČR s informací o vašem podezření. Bankovka bude následně postoupena k prozkoumání a určení její pravosti. Pokud se ukáže, že bankovka je pravá, bude vám vrácena. Pokud se bude jednat o padělek, na náhradu nemáte bohužel nárok.
 
 
 
Jak rozeznat padělanou bankovku od pravé
 
Papír bankovky
 
Mnohdy můžete poznat falešnou bankovku již po hmatu – podle nezvyklého druhu papíru. Papír pro tisk bankovek je totiž vyráběn speciální metodou pouze pro tyto účely.
 
Ochranné prvky bankovek
 
Vodoznak
Bývá umístěn na levé straně bankovky (při čelním pohledu), hned pod velkými číslicemi, které uvádějí nominální hodnotou bankovky. Vodoznak je viditelný při pohledu na bankovku proti světlu, a je na něm vždy zobrazena tvář osobnosti, která se nachází vyobrazena i na čelní straně bankovky.
 
Ochranný okénkový proužek
Je to úzký, kovově vyhlížející, přerušovaný proužek, který vede bankovkou odspodu nahoru a je na něm malými číslicemi uvedena nominální hodnota bankovky. Ačkoliv tento proužek vypadá jako přerušovaný řetěz, ve skutečnosti přerušovaný není – tento pruh totiž střídavě vystupuje na jedné i druhé straně bankovky - což si můžeme rovněž ověřit umístěním bankovky proti světlu.
 
Ochranná vlákna
Jsou oranžová, 6mm dlouhá vlákna která jsou zapuštěna přímo v papíru bankovky. Jsou rozmístěna náhodně po celé ploše bankovky, nejzřetelnější jsou pak na okrajích bankovky a na nepotištěném pruhu bankovky, na kterém se nachází také vodoznak.
 
Soutisková značka
Značka v malém kolečku, jehož poloha je na každé bankovce jiná. Při pohledu z jedné či druhé strany bankovky se v kolečku nachází pouze jakási nesmyslná značka, umístěním bankovky proti světlu však značka z obou stran vytvoří logotypová písmena „ČR“.
 
Skrytý obrazec
Nachází se v levém dolním rohu na čelní straně bankovky – sklopením bankovky do vodorovné polohy ve výši očí pak můžeme na vyhrazeném místě spatřit „lesknoucí se“ číslice v nominální hodnotě bankovky.
 
Opticky proměnlivá barva
Znak vytištěný opticky proměnlivou barvou můžeme najít na bankovkách o nominální hodnotě 500,-Kč a více. Tento znak při pohybu či naklánění bankovky mění svou barvu.
 
Mikrotext
Nachází se na každé bankovce, a ačkoliv je jeho umístění individuální, tak vždycky jej můžete najít na čelní straně bankovky úplně vpravo, v pruhu, který vybíhá do pravého okraje zhruba uprostřed výšky bankovky (v tomto pruhu je také svisle uvedena nominální hodnota bankovky). Pro jeho rozlišení musíte mít opravdu dobré oči nebo použít lupu.
 
Iridiscentní pruh
Patří mezi méně obvyklé ochranné prvky bankovek a najdeme jej jen na bankovkách o nominální hodnotě 1.000,- Kč a výše. Tento pruh je viditelný pouze po vložení bankovky pod UV lampu.
 
Zdroj ČNB
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
7. března 2013

vytisknout  e-mailem