Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté dopadli pachatele vloupání do kapliček v Jihočeském kraji

Strakonice - Jablko nepadá daleko od stromu (hl. schránka 974 237 116)  

   

     Policisté dopadli  pachatele  vloupání do církevních objektů na Strakonicku, Prachaticku a Českokrumlovsku. Otec (45 let z Kladna) se svým synem ve věku 24 let (z Prahy) způsobili na svých výpravách po Jižních Čechách škodu v celkové výši 280 420 korun. Policisté pachatelům prokázali vloupání  do 9 kapliček, kde odnášeli sakrální věci, které se obratem snažili prodat v obchodech starožitností nebo přes internet. Za věci utržili kolem 30 - 50 tisíc korun. Zajištěné stopy na místech činu, mravenčí práce policistů a všímavost svědků postupně skládaly mozaiku vloupání do kapliček.

nihosovice.JPG nihosovice.JPG
    V okrese Strakonice na Volyňsku se v prosinci loňského roku  obvinění vloupali do kostela sv. Antonína v Nihošovicích, kde odcizili  lipovou  repliku sochy sv. Jana Nepomuckého v hodnotě 10 000 korun a dále do  kapličky v obci Marčovice, odkud odnesli obraz sv. Jana Nepomuckého z oltáře, zasklenou  porcelánovou  sochu madony s dítětem, 4 svícny ze žlutého kovu a konvičku  ze  stropního světla za celkovou hodnotu 8 000 korun.

                           

                                                                                                                                                                                                     kaplička v Nihošovicích

 

    Na Strakonicku mají na svědomí i říjnové vloupání do kaple  Panny Marie v obci Škvořetice na Blatenku a vloupání do kaple Dobrá Voda v Milejovicích  na Volyňsku.  Z kaple ve Škvořeticích tehdy začali vynášet  svícny z bílého kovu, když byli  vyrušeni na kole projíždějícím svědkem. 

Dobra Voda.JPG Dobra Voda.JPG
Z kaple v Milejovicích odnesli v září 2008 dřevěný vyřezávaný  podstavec ve tvaru mušle, z něhož sundali  sochu Panny Marie s Jezulátkem, kterou  na místě zanechali. Hodnota odcizeného podstavce je 4 500 korun.

 

 

 

 

     Dalším  prokázaným skutkem je případ z ledna loňského roku v obci Zdíkov, v místě zv. U Lizu, na Prachaticku, kde se vloupali do kapličky Panny Marie, odkud odcizili dvě sošky, plastiky andělů s pozlacenými křídly z počátku  19. století. O pět měsíců později, v červnu 2008, se na Prachaticko vrátili podruhé. V obci Čkyně vypáčili dřevěné  dveře do kaple Bolestné Panny Marie, kde  odcizili dřevěné  sousoší Panny Marie a Ježíše Krista zv. Pietu ve stáří 100 let v celkové hodnotě 65 000 korun.
Pachatelé se doznali i ke třetí výpravě na Prachaticku a to v listopadu loňského roku. Tentokrát v osadě Javorník vnikli do kapličky  sv. Antonína,  kde odcizili čtyři bronzové svícny v celkové hodnotě 12 000 korun a porcelánovou sošku světce v hodnotě 3 000 korun.

    Na Českokrumlovsku provedli vloupání  v červenci 2008 do kostela sv. Prokopa v  obci Loučovice, kde odcizili dřevěnou  sochu Sv. Václava v hodnotě 50 000 korun a na Klatovsku v obci Strašín do kaple sv. Barbory, odkud z  oltáře  odcizili svatostánek (dřevěnou skříňku), část dřevěného  oltáře z konce 18. století, čímž způsobili škodu za nejméně 15 000 korun.

   Strakoničtí policisté muže obvinili z trestných činů krádeže a poškozování cizí věci. Otec rozhodně není ve svém „zlodějském řemesle“ nováčkem. Uvedených trestných činů se dopustil i přesto, že byl odsouzen krajským soudem v Hradci Králové za majetkovou trestnou činnost po celé ČR včetně Jihočeského kraje.


vytisknout  e-mailem