Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pachatel využil svoji příležitost

České Budějovice – O tom, že bychom svým platebním kartám měli neustále věnovat maximální pozornost , se o víkendu přesvědčil i 28letý muž z Českobudějovicka 

Mladého muže kdosi v průběhu uplynulé páteční noci okradl v jednom z barů v Týně nad Vltavou. Neznámý zloděj využil chvilkové nepozornosti poškozeného a v nestřeženém okamžiku mu z kapsy kalhot odcizil peněženku s osobními doklady a platební kartou s přiloženým PINem. Za pomoci odcizené platební karty pak provedl nezákonnou transakci a vybral z bankomatu finanční hotovost ve výši 10.000 korun. Kdo se trestných činů krádeže a neoprávněného držení platební karty dopustil, nyní prošetřují policisté z místního obvodního oddělení .
Víte jak předcházet zneužití platební karty?
Policisté zaznamenávají případy, kdy pachatel ukradne peněženku, ve které se nachází platební karta. I při jejich použití, se občané dopouštějí častých chyb, které pak zloději rádi využívají. Proto bychom si měli zapamatovat, že platební kartu zásadně nikomu nepůjčujeme. PIN platební karty nikomu nesdělujeme a neuschováváme jej společně s kartou. Nikdo není oprávněn váš PIN vyžadovat!
Při platbě v obchodech a restauracích zadávejte PIN co nejopatrněji. Nespouštějte při placení kartu z dohledu a překontrolujte zda vám byla v pořádku vrácena a je opravdu vaše. Ke každé platbě má být vyhotoven pouze jeden doklad o provedení transakce.
I u bankomatů postupujte opatrně, přistupujte k nim jednotlivě, nenechte se tísnit cizími lidmi. Pokud se Vám zdá, že Vás při výběru peněz někdo sleduje, stornujte transakci. Všímejte si i nestandardně fungujících a vypadajících bankomatů, zejména různých poškození či neznámých přídavných zařízení. Pokud vybíráte v noci, zvolte si dobře osvětlený bankomat.
V případě ztráty či odcizení proveďte okamžitou blokaci platební karty u peněžního ústavu, který Vám ji vydal. Číslo na provedení blokace byste měli mít u sebe. Ztrátu či odcizení karty hlaste neprodleně na Policii ČR.
O tom, že byste svým platebním kartám měli věnovat náležitou pozornost a pravidelně
kontrolovat, zda vám žádná z nich nechybí, není pochyb.
Zacházejte se svou platební kartou bezpečně a omezíte tak rizika jejího zneužití


vytisknout  e-mailem