Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Opilý havaroval a pak ujel

České Budějovice – Zadrželi jej policisté z českobudějovického dopravního inspektorátu.  

Blikající majáky - auta.jpg
Smutnou skutečnost, že alkohol za volantem může být velice nebezpečnou zbraní, zjišťují českobudějovičtí policisté nejen při pravidelných silničních kontrolách, ale bohužel i při dopravních nehodách.
Na pití alkoholu před jízdou doplatil i 18letý mladík z Českobudějovicka, který před dvěma týdny usedl za volant osobního automobilu Peugeot po požití většího množství alkoholických nápojů. Na místní komunikaci v Lomené ulici v Českých Budějovicích se vlivem opilosti dostatečně nevěnoval řízení motorového vozidla, vyjel vlevo mimo komunikaci na chodník, kde narazil do dopravního značení „ Zákaz stání “. Po nehodě z místa ujel - spravedlnosti však unikal jen několik minut. Jeho nebezpečnou jízdu ukončili policisté z českobudějovického dopravního inspektorátu. Dopravní nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Při dechové zkoušce byla řidiči naměřena hodnota 1,5 promile ! Policisté nezodpovědnému řidiči, který tak ohrožoval nejen život svůj, ale i ostatních účastníků v silničním provozu, zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Celková způsobená škoda byla odhadnuta na nejméně 25 000 korun.
Za jízdu pod vlivem alkoholu, v rámci zkráceného přípravného řízení, si již riskující řidič vyslechl podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Vzhledem k tomu, že pod vlivem alkoholu způsobil dopravní nehodu, může být v případě prokázání viny potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.
Alkohol je samostatnou kapitolou ve výčtu zavinění dopravní nehody. Kapitolou, která by vůbec nemusela existovat, kdyby ti co za volant motorových vozidel usedají, nikdy před jízdou nepili alkohol. Řidiči nezapomínejte, že i malé množství alkoholu vede k přeceňování schopností řídit!

nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
21. března 2013
 

vytisknout  e-mailem