Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Opilí řidiči

Strakonice – Alkohol za volant nepatří. 

Během pátečního dne policisté z obvodního oddělení Strakonice odhalili dva řidiče pod vlivem alkoholu. Dopoledne v ulici Tržní zastavili vozidlo Citroen C3 a zkontrolovali muže za volantem. Během silniční kontroly provedli u 33letého řidiče ze Strakonic dechovou zkoušku. Pozitivní výsledky s hodnotami 1,24 a 1,31 promile alkoholu v dechu potvrdily, že řidič před jízdou pil alkoholické nápoje.

Druhého řidiče policejní hlídka kontrolovala před čtvrtou hodinou odpoledne v ulici Zvolenská. Řidič osobního automobilu také řídil pod vlivem alkoholu. Dechovou zkouškou byly u 49letého řidiče ze Strakonic naměřeny hodnoty 1,46 a 1,55 promile alkoholu v dechu.

Oba řidiči jsou podezřelí ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

V letním horkém počasí mnohé láká uhasit žízeň pivním mokem. Sáhnout po alkoholu by ale člověk měl pouze v případě, že další cestu neplánuje autem, ale pouze pěšky. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má také výrazný vliv na periferní vidění. Takový řidič méně vnímá celý prostor před sebou a jeho zorné pole je snížené.  Opilý řidič je v silničním provozu velkým nebezpečím pro sebe i pro své okolí. 

V okrese Strakonice od začátku roku řešili dopravní policisté celkem 23 dopravních nehod pod vlivem alkoholu a při běžných kontrolách policisté v okrese odhalili 27 řidičů pod vlivem alkoholu s hladinou nad jednu promile.

por. Mgr. Jaromíra Nováková

18. července 2022

vytisknout  e-mailem