Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Odevzdané zbraně

Jihočeši odevzdali od začátku února 186 zbraní. 

     Novela zákona o zbraních umožňuje od 1. února do 31. července tohoto roku beztrestně odevzdat policii nelegálně držené střelné zbraně.
Příslušné ustanovení zákona stanoví, že trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovává zbraň kategorie A (například samočinný samopal), B (například samonabíjecí pistole nebo revolver) nebo C (většina loveckých zbraní), předá-li ji do 31. července 2009 dobrovolně do úschovy kterémukoliv útvaru policie.  V policejních evidencích je prověřeno, zda odevzdaná zbraň nebyla ztracena nebo odcizena. Dále se zkoumá, zda zbraní nebyl spáchán trestný čin.
     Občan, který odevzdal zbraň nebo její hlavní část, může ve lhůtě do 2 měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících jej k držení odevzdané zbraně. Nepožádá-li o vydání uvedených dokladů:
·         lze převést vlastnictví ke zbrani na jiného oprávněného držitele
·         lze požádat příslušný útvar policie o povolení znehodnocení, zničení nebo výrobě řezu zbraně
Samopal61Samopal61
·         lze požádat příslušný útvar policie o předání zbraně podnikateli v oboru zbraní za účelem jejího prodeje nebo do úschovy
 
            V Jihočeském kraji bylo od 1. února do 6. dubna odevzdáno celkem 186 zbraní. Z tohoto počtu bylo 14 zbraní kategorie A, 61 kategorie B, 107 kategorie C a 4 zbraně nepodléhající registraci kategorie D. Za stejné období bylo na celém území České republiky odevzdáno 2407 zbraní, z toho 75 kategorie A, 1049 kategorie B a 1153 C.

vytisknout  e-mailem