Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nový druh internetového podvodu

Jihočeský kraj – Pachatelé našli téměř dokonalý způsob, jak Vás připravit o peníze. 

Internetoví podvodníci přišli s dalším způsobem jak Vás okrást o peníze. Tentokrát podvod dovedli téměř k dokonalosti, protože rozeznat podvodnou stránku od té skutečné vyžaduje velkou dávku pozornosti. Pachatelé tentokrát cílí především na uživatele, kteří se do svého internetového bankovnictví přihlašují tak, že stránku s možností přihlášení se do internetového bankovnictví hledají přes internetové vyhledávače jako je například Google. Zde zadají název své banky a doplní jej slovy internetové bankovnictví. Uživatelé následně rozkliknou jeden z prvních odkazů, které jim vyhledávač najde a ten je přesměruje na stránku s možností přihlášení se k internetovému bankovnictví. Právě tohoto se rozhodli pachatelé využívat.

A v čem spočívá nový způsob podvodného jednání?

Pachatelé vytvoří stránku s možností přihlášení se do internetového bankovnictví, která je na první, možná i druhý pohled naprosto k nerozeznání od té skutečné. Vám tak nepřijde vůbec nic podezřelé a jako mnohokrát předtím vyplníte své přihlašovací údaje. Po jejich vyplnění však nepřichází očekávané přihlášení se k Vašemu bankovnictví, ale zobrazí se stránka, která Vám oznamuje, že došlo k jakési chybě. V průběhu toho, co se snažíte zjistit, kde se stala chyba, se z Vás rázem stává poškozený, protože pachatelé již využili Vaše údaje k přihlášení se k Vašemu bankovnictví a okrádají, nebo Vás již okradli o peníze.

A na co si tedy dát tentokrát pozor?

Pachatelé nemohou vytvořit podvodné stránky, které by byly naprosto totožné s těmi skutečnými. Musí se tak od těch skutečných něčím lišit. V tomto případě se podvodná stránka od té skutečné liší pouze zněním a délkou domény, která vždy začíná buď známým www., nebo https://. Uživatelé doménu řeší většinou pouze při prvním zadání, což pachatelé využívají právě k tomu, aby vás skrze ty podvodné mohli okrádat leckdy až o stovky tisíc korun nebo dokonce i o celoživotní úspory.

V rámci prevence Vám tedy radíme, abyste pokud možno k přihlašování do internetového bankovnictví využívali pouze oficiální aplikace svých bank. V případě, že mobilní aplikace nevyužíváte, buďte při vyhledávání opatrní a přihlašujte se jen přes oficiální internetové stránky Vaší banky. Oficiální název internetové stránky Vaší banky si pak můžete zjistit například na pobočce nebo na infolince.

Tento typ podvodného jednání už v pátek 30. července 2022 zaznamenali policisté z obvodního oddělení v Českých Budějovicích a to hned ve dvou případech, při kterých pachatelé poškozené okradli o bezmála 285 000 korun. Není vyloučeno, že pokud lidé nebudou dostatečně pozorní a opatrní, bude těchto případů nadále přibývat.

por. Miroslav Šupík, DiS., ck.pis@pcr.cz

1. srpna 2022

vytisknout  e-mailem