Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Neznalost zákona neomlouvá!

Písek – Kriminalisté oddělení hospodářské kriminalisty informují a upozorňují širokou veřejnost. 

Trestný čin padělání a pozměňování peněz
 
Od počátku roku 2010 písečtí kriminalisté zaregistrovali na okrese Písek zvýšený výskyt padělků bankovek různých nominálních hodnot. Vzhledem k tomu, že se jedná o závažnou trestnou činnost, věnovali případům náležitou pozornost. Kriminalistům se podařilo zjistit pachatele, ale překvapením bylo, že se jednalo o mladistvé a dokonce nezletilé studenty a žáky z místní základní a střední školy.
 
Padělání peněz patří k nejzávažnější trestné činnosti a tresty pro pachatele jsou proto mimořádně vysoké. Už v prvním odstavci trestného činu padělání a pozměňování peněz dle § 233 trestního zákona hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. K naplnění znaků skutkové podstaty postačí, aby sobě nebo jinému pouze opatřil nebo přechovával padělané nebo pozměněné peníze.
 
Kdo peníze padělá nebo pozmění v úmyslu udat je jako pravé, tomu hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let.
 
Nad těmito fakty by se měl zamyslet každý, koho napadne, jen tak z nerozvážnosti či nevědomosti, zkusit okopírovat nebo vytisknout bankovku, právě již to postačí ke spáchání trestného činu.
 
Každý padělek bankovky, který je uveden do oběhu, je nakonec zjištěn! Vede se k němu zvláštní evidence a rozsáhlé šetření. Znaleckým zkoumáním je možné zjistit, na jakém přístroji byl padělek zhotoven a podle toho lze také více různých případů podřadit pod jednoho padělatele, a tak zjistit a zadokumentovat rozsah jeho trestné činnosti.
 
Zákon pamatuje i na případy, kdy byl někomu padělek vrácen při placení jako pravá bankovka. Často se stává, že ten později zjistí, že jde o padělek, a protože mu je líto možné peněžní ztráty, pokusí se jím platit jako pravými penězi. Pozor! I v tomto případě se jedná o trestný čin a pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Podle §2 vyhlášky číslo 37/1994 Sb. o hotovostním peněžním oběhu platí, že jestliže bankovky nebo mince předkládané jako zákonné peníze jsou padělané nebo pozměněné nebo vznikne-li takové podezření, mohou fyzické osoby jejich přijetí odmítnout.
 
Právnické osoby takové bankovky nebo mince odeberou bez náhrady. O odebrání bankovek nebo mincí právnická osoba, která je odebrala, sepíše potvrzení a bezodkladně oznámí tuto skutečnost orgánům policie nebo státnímu zastupitelství.
 
Policie ČR by uvítala informace i od fyzických osob, kterým je padělek předložen a které ho odmítnou převzít. Pokud je to možné, podat také informace, které by identifikovali předložitele. Jde o společné úsilí, aby v oběhu padělané a pozměněné peníze kolovaly co nejkratší dobu.
 
V současné době je počítačová gramotnost a technické zázemí naší mládeže na velmi dobré úrovni. Mládež v mnoha případech převyšuje svými znalostmi a dovednostmi s počítačovou technikou rodiče. I z těchto důvodů se pachateli trestné činnosti týkající se padělání a pozměňování peněz velice často stávají právě osoby mladistvé a nezletilé.
 
Osoba nezletilá je z hlediska trestního práva osoba mladší 15 let, tyto osoby nejsou trestně odpovědné, neznamená to však, jak se často veřejnost mylně domnívá, že nebudou potrestány. Pro příklad lze uvést, že již stres a povinnost jednat s policií lze chápat jako forma trestu. Významnou úlohu v řešení případů nezletilých vykonává také OSPOD. Případy jsou projednávány před soudem pro mládež dle zákona číslo 218 /2003 Sb. o soudnictví ve věcech mládeže a mohou jim být uložena opatření (výchovná, ochranná a trestní) např. dohled probačního úředníka.
Osobou mladistvou je ten, kdo v době spáchání dovršil 15 rok a nepřekročil 18 rok věku. Tyto osoby jsou trestně odpovědné, obecně se tresty jim ukládané krátí na polovinu.
 
Úkolem Policie ČR je mimo ochrany bezpečnosti osob, majetku a veřejného pořádku a dalších úkolů také předcházení trestné činnosti. Policisté preventivně působí na děti a mládež při pravidelných besedách, tento informativní článek je však určen také rodičům, pedagogickým pracovníkům a široké veřejnosti.
 
 
                                                                                                              Oddělení hospodářské kriminality Písek
 
 
por. Mgr. Kamila Ingrišová, pispisek@mvcr.cz
30. června 2010

vytisknout  e-mailem