Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nebezpečná zábava

Strakonice - Ublížení na zdraví. 

Policisté ze Strakonic vyšetřují od poloviny srpna případ, který zaujal média, zprvu vše vypadalo jako drsný žertík mládeže. Skončil však vážným zraněním a také trestním stíháním dvou osob. Novináři Deníku případ popsali takto: „Měl to být pohodový návrat z koncertu v Českých Budějovicích. Když se, ale mladík z Horažďovicka vracel domů s partou kamarádů a usnul ve vlaku, probudila ho strašná bolest. Hořely na něm kalhoty, které dle všeho zapálil jeden z party. Jedna dívka v kupé stříkala sprejem a postříkala mladíkovi i kalhoty, aby to prý po probuzení vypadalo, že se pomočil. Jeden z kamarádů pak škrtl zapalovačem. Přitom došlo k zapálení oblečení spícího mladíka. Další cestující oheň uhasili. Zraněného pak odvezli taxi vozem do nemocnice. Aktéři byli pod vlivem alkoholu.“

Strakoničtí policisté k celému nepovedenému žertu doplňují ponaučení i trest.  V danou chvíli si zřejmě oba hlavní aktéři ani neuvědomili, co můžou svým nezodpovědným chováním způsobit. Už i malé dítě ví, že spreje se nesmí vystavoval ohni. Také výrobci tlakových nádob uvádí, že nádoba pod tlakem, se musí chránit před teplem, horkými povrchy, otevřeným ohněm a jinými zdroji zapálení. Také většina sprejů obsahuje vysoce hořlavé látky. Ale na to v tu chvíli asi nepomyslel nikdo z cestující party. Následky manipulace s deodorantem ve spreji a otevřeným ohněm byly fatální. Výsledek znaleckého posudku zněl jasně, mladému muži byla způsobena těžká újma na zdraví. Psychicky se bude se svým zraněním určitě vyrovnávat dlouho.

Nezodpovědné chování a několik minut nepovedené zábavy se tak proměnilo v dlouhodobé léčení popálenin a trestní stíhání kamarádů. Strakoničtí kriminalisté, kteří případ převzali od klatovských kolegů, po čtyřech měsících vyšetřování obvinili devatenáctiletou ženu a stejně starého muže z Horažďovicka ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti. Svůj nepovedený žert budou zcela jistě vysvětlovat i u soudu, možná je budou v soudní síni sledovat i kamarádi, poučí se?

por. Mgr. Jaromíra Nováková

31. prosince 2021

vytisknout  e-mailem