Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Loupežné přepadení se zbraní

Jindřichův Hradec - Policisté prověřili přeshraniční spolupráci s Rakouskem.  

V dopoledních hodinách 17. března 2010 policisté z Krajského operačního střediska v Českých Budějovicích přijali oznámení od svých rakouských kolegů, že došlo k loupežnému přepadení ve městě Kirchberg a s touto skutečností seznámili operační středisko Územního odboru Jindřichův Hradec. Pachatel, pravděpodobně občan Rakouska, ozbrojen střelnou zbraní i s odcizenou finanční hotovostí z místa činu ujel osobním vozidlem WV Jetta, tmavé barvy . S vozidlem se dlouhou dobu pohyboval na území Rakouska. Z jeho jízdy nebylo patrné, zda překročí státní hranici s Českou republikou a v jakém konkrétním místě. Z tohoto důvodu byly vyrozuměny příhraniční okresy Č.Budějovice a J.Hradec, policisty byly operativně obsazeny všechny hraniční přechody, rovněž byla učiněna příslušná opatření po celé délce státní hranice s Rakouskem . Operační středisko   ihned  vyrozumělo policisty z příhraničních obvodních oddělení , neboť bylo velmi reálné, že pachatel ujíždějící z území Rakouska překročí státní hranici právě v teritoriu některého z obvodních oddělení Územního odboru J.Hradec. Operační středisko neustále   upřesňovalo pozici jedoucího pachatele na základě informací získaných od svých rakouských protějšků, aby mohli policisté na území České republiky případně pachatele zadržet . Pachatel prchající před spravedlností z Rakouska s rakouskými policisty v zádech zvolil pro překročení státní hranice hraniční přechod Haugtschloag - Smrčná ( v teritoriu obvodního oddělení Nová Bystřice), kdy by dále pokračoval na obec Sedlo. Operační středisko   neprodleně vyrozumělo Obvodní oddělení policie  Nová Bystřice, kdy jeho hlídka ihned započala pronásledování vozidla a za hraničním přechodem Smrčná zadržela společně s rakouskými kolegy na území České republiky ozbrojeného prchajícího pachatele. Pachatel je nyní zadržen a převezen na Obvodní oddělení policie v Nové Bystřici k provedení příslušných procesních úkonů. O případu je informován státní zástupce v J.Hradci. Operační středisko se opětovně spojí se svými protějšky z Rakouska, které informuje o zadržení pachatele poblíž hraničního přechodu Smrčná na území České republiky.  Tak zněl scénář cvičení přeshraniční spolupráce s Rakouskem.
   
  Nejen policisté z Krajského operačního střediska v Českých Budějovicích a policisté z Územního odboru Jindřichův Hradec, ale i příslušná státní zastupitelství  společně se svými hornorakouskými protějšky si procvičili ve výše uvedené modelové situaci  přeshraniční spolupráci. Cílem tohoto taktického cvičení  bylo získání zkušeností a hlavně praktické procvičení  zainteresovaných složek na území obou států. Bylo potvrzeno, že Česká policie je schopna pachatele cizího státu na území ČR zadržet a vsadit do policejní cely v souladu se zákonem. Akce byla provedena  s maximálním nasazením a bez jakýchkoliv pochybení! 
 
Je vidět, že v rámci extradičních trestných činů, pomyslná ruka rakouského zákona dosáhne za pachateli i na území České republiky.  
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová pcrjhtm@mvcr.cz
18. března 2010

vytisknout  e-mailem