Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kontroly a vážení kamionů odhalily nedostatky

J.Hradec – Dopravní policisté se zaměřili na přetížená nákladní a užitková vozidla.  

Dopravní policisté z Územního odboru Jindřichův Hradec si tentokráte společně s Celní správou a Centrem služeb pro silniční dopravu   „ posvítili“ na řidiče nejen užitkových vozidel, ale i vozidel nákladních včetně jejich souprav. Svou cílenou kontrolu zaměřili  v měsíci listopadu celkem třikrát  na frekventované silnice I. tříd.  Zde pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu připravili mobilní váhu, která je „postrachem“ většiny řidičů kamionů. Celníci rovněž prováděli kontrolu přepravovaného zboží.  
Kontrola kamionů DI a celní správa.JPGKontrola kamionů DI a celní správa.JPG
 
 Dopravní policisté zjišťovali, zda nejsou porušovány Sociální předpisy a dodržování nařízení ES č. 561/2006, tedy harmonizace v sociální oblasti v silniční dopravě.
 
Muži v bílých čepicích  se zaměřili zejména na :
 
*  vážení vozidla – kontrola nejvyšší povolené hmotnosti na nápravy a celkové hmotnosti
* kontrola AETR ( bezpečnostní přestávky) 
* kontrolu vozidel nad 3,5 tuny 
* důslednou kontrolu tachografických kotoučků a dodržování přestávek ze strany  řidičů  nákladních a užitkových vozidel
* přetížení vozidel a jejich souprav
* kontrolu technického stavu vozidel a souprav jako  pneumatiky, brzdové kotouče, počet a svítivost dálkových světel, ostré hrany, poškozené čelní skla, 
 či výhled z vozidla, rovněž uložení nákladu , rozložení a zajištění nákladu, rozměry vozidla
* ADR ( zda řidiči nepřeváží vozidly či soupravami tzv. nebezpečné látky jako benzín, kyselinu do baterií ) 
 
 Výsledky kontroly byly následující:
* 5 x přetížené vozidlo – dopravními policisty byla uložena pokuta   1x za  5 000 korun, jinak po 2 000  a 1000 korunách . Z toho nevyhovující :  1x  dřevařské auto,  3x sypký materiál, 1x cement v cisterně
Na místě lze uložit pokutu až do výše 15 000 korun pro   řidiče, dále 3 trestné body do karty řidiče .
* 4x prušení AETRu – dopravní policisté 4x oznámili  provozovatele na Krajský Úřad do Českých Budějovic
*  3x oznámení na Městský úřad pro porušení   krátké bezpečnostní přestávky či  krátký odpočinek mezi dvěma dny nebo  krátký týdenní odpočinek            
 
 Policie upozorňuje : Řidiči a majiteli vozidla v jedné osobě za porušení přestupku AETRu v měsíci listopadu, v přestupkovém řízení , uložil kompetentní úřad pokutu ve výši 60 000 korun !
Kontrola kamionů DI a celní správaKontrola kamionů DI a celní správa
 
Zástupce vedoucího Dopravního inspektorátu   PČR J.Hradec, npor. Bc.  Milan Urbanec upozorňuje, že v dnešní době je problematika nákladní dopravy a přetíženosti nákladních vozidel ožehavé téma. Nedodržování bezpečnostních přestávek je jedním z nejrizikovějších  faktorů v této dopravě. Kontroly tachografů a rychlostí odhalují nejčastější viníky v úzké spolupráci s Centrum služeb pro silniční dopravu a Celním úřadem J. Hradec.
 
Při kontrole z jindy frekventovaných míst  najednou vymizely projíždějící kamiony, neboť řidiči se prostřednictvím vysílaček vzájemně upozornili na možné    „nebezpečí",  které na ně číhá v podobě mobilní váhy a soustředili svoji jízdu na silnice 3. třídy, kde vážení ze strany Centra služeb není technicky možné. Řidiči kamionů  si bohužel plně neuvědomují, že přetížené vozidlo může silnici 3. třídy velmi poškodit  či převrácený náklad zablokovat silnici i na několik hodin.
 
Dopravní policisté společně s Celní správou a Centrem služeb pro silniční dopravu upozorňují řidiče nákladních i užitkových vozidel, zejména pak řidiče kamionů, že budou důsledné kontroly výše uvedeného zaměření provádět i do budoucna!
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová, pcrjhtm@mvcr.cz
8. prosince  2011

vytisknout  e-mailem