Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Informace veřejnosti

Jihočeský kraj - V souvislosti s konaním zasedání "World Economic Forum" ve Vídni informuje jihočeská policie občany, kteří překročí hranice České republiky s Rakouskou spolkovou republikou na možné kontroly. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Jihočeská policie informuje širokou veřejnost, že ve dnech 4. – 9. června letošního roku Rakouská spolková republika obnoví hraniční kontroly na svých hranicích, včetně hranice s Českou republikou.
 
Důvodem tohoto kroku je jednání Světového ekonomického fóra – Regionálního fóra o Evropě a Asii, které se uskuteční od 8. do 9. června v prostorách vídeňského zámku Hofburg. Při této příležitosti je očekáván příjezd okolo 500 nejvyšších představitelů ekonomických a politických špiček a médií.
 
Cílem znovuzavedení kontrol na hranicích je zejména podpoření nenarušeného průběhu jednání prostřednictvím zamezení příjezdu narušitelů veřejného pořádku a násilných demonstrantů.
 
V uvedeném období bude možné překračovat česko-rakouskou hranici pouze na bývalých hraničních přechodech a turistických stezkách, na kterých bude rakouská policie provádět přiměřené kontroly. Na hraničních přechodech regionálního (lokálního) významu a na turistických stezkách budou kontroly probíhat v závislosti na vyhodnocení bezpečnostní situace pouze namátkově. Překročení hranice mimo stanovená místa, případné se vyhnutí hraniční kontrole, bude moci být potrestáno ve správním řízení dle rakouského práva.
 
Občané chystající v uvedeném období Rakousko navštívit či jeho územím projíždět, musí počítat s kontrolami na hranicích a tyto kontroly strpět. Znovuzavedení hraničních kontrol dle Schengenského hraničního kodexu mají hraniční kontrolní orgány k dispozici oprávnění cizinecké policie – vykázání zpět na hranicích.
 
V podmínkách Horního Rakouska a Jihočeského kraje budou nepřetržité kontroly na bývalém hraničním přechodu Dolní Dvořiště – Wullowitz. Předpokládá se, že na ostatních přechodech budou kontroly pouze namátkové.
 
 
nprap. Milan Bajcura, pisjc@mvcr.cz
3. června 2011

vytisknout  e-mailem