Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Gentleman silnic

Jihočeský kraj - České Budějovice - Dnes proběhlo na státním hradu Nové Hrady ocenění čtveřice mužů, kteří svým činem zachránili lidské životy. 

STATEČNÍ ŘIDIČI VYSVOBODILI ŽENY Z POTÁPĚJÍCÍHO SE AUTA

Mladá žena nezvládla zasněženou zatáčku a sjela autem do hasičské nádrže plné ledové vody. Ona i její spolujezdkyně jsou na živu díky pohotovému zásahu několika řidičů, kteří jeli za nimi. Hned čtyři odvážní muži totiž neváhali, u nehody zastavili a v mrazu skočili do vody obětem na pomoc. Společnými silami se jim podařilo uvolnit dveře a obě ženy z vozidla vytáhnout. Za statečnou a pohotovou reakci získali všichni čtyři zachránci ocenění Gentleman silnic.

V lednu letošního roku mladou řidičku překvapil na cestě v obci Strážkovice na Českobudějovicku čerstvý sníh s náledím. Žena v zatáčce nezvládla řízení, auto proletělo plotem a skončilo na střeše v zamrzlé hasičské nádrži. Led se ale pod tíhou vozu prolomil a řidička spolu se spolujezdkyní začaly mizet pod hladinou ledové vody. Ženy byly uvězněné v potápějícím se autě a o jejich životech začaly rozhodovat vteřiny.

Nehodu zaznamenala jiná řidička jedoucí okolo, okamžitě vystoupila ze svého vozu a máváním se snažila zastavit dopravu a na nehodu upozornit. Okolo ní projelo několik aut bez povšimnutí, než zastavil posypový vůz, za jehož volantem byl Štěpán Gajdoš. Když zjistil, co se děje, neváhal a ihned se vrhl po pás do ledové vody. Za ním už zastavil další řidič, Jiří Vávra, který vezl svou dceru k lékaři. Navzdory tomu pohotově skočil do nádrže za Štěpánem Gajdošem, aby společně zabojovali o život dvou žen.

Muži se museli poprat s kusy plotu a hrubou vrstvou ledu, které bránily otevření dveří. Naštěstí se jim nakonec povedlo otevřít přední dveře a vytáhnout řidičku. Následně uvolnili i zadní dveře a vyprostili spolujezdkyni. Někdy v tomto okamžiku přišla na pomoc v boji s ledovým živlem další posila. U nehody zastavili rybáři Václav Matějka a Petr Beneš, kteří pomohli vytáhnout obě ženy na břeh. Situace vypadala velmi vážně, protože starší z žen upadla do bezvědomí. Muži však oběma obětem poskytli první pomoc a bezvládnou ženu se jim podařilo na místě probrat.

U nehody postupně zastavili i další ohleduplní řidiči, kteří pomohli dostat ženy bezpečně na břeh a pomocí lana vytáhli zachránce z nádrže ven. Promrzlé účastníky nečekaného boje o život zabalili do dek a vyčkali s nimi na příjezd záchranky. „Nebýt pohotového zásahu čtyř mužů, ženy z havarovaného auta by nejspíše utonuly,“ dodává k příběhu tiskový mluvčí jihočeských policistů por. Bc. Milan Bajcura, který zachránce na ocenění nominoval.

Hrdinové Jiří Vávra, Štěpán Gajdoš, Václav Matějka a Petr Beneš za záchranu životů v úterý 26. března převzali titul Gentleman silnic. Ocenění jim na státním hradě Nové Hrady předali zástupci projektu Gentleman silnic i Policie ČR. Jedná se v pořadí o 159., 160., 161. a 162. titul Gentleman silnic.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo více než 160 lidí po celé České republice.

www.gentlemansilnic.cz

Pro další informace kontaktujte:

Ivana Buriánková, vedoucí projektu Gentleman silnic, tel: 224 550 319, ivana.buriankova@ceskapojistovna.cz

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

26. března 2019

Odkazy do noveho okna

Havárie ve Strážkovicích I.

Havárie ve Strážkovicích I. 

Detailní náhled

Havárie ve Strážkovicích II.

Havárie ve Strážkovicích II. 

Detailní náhled

Havárie ve Strážkovicích III.

Havárie ve Strážkovicích III. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem