Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dušičky

Jihočeský kraj – Bezpečnostní opatření a opatrnost samotných občanů nedají zlodějům šanci.(hlasová schránka 974 237 116)  

V souvislosti s blížící se památkou zesnulých připomínají policisté zásadní rady při návštěvě hřbitovů. Na svoji neopatrnost v době, kdy lidé přijíždí uctít památku zesnulých, doplatilo v letech minulých už mnoho z vás. Pachatelé spoléhají právě na neopatrnost občanů, kteří přijíždí ke hřbitovům a ve vozidle si nechají odložené tašky, kabelky s doklady, penězi a dalšími věcmi. Mnohdy ani vozidlo neuzamknou a vzdálí se od něj.
 
Základní radou je, nenechávat v zaparkovaných vozidlech na parkovištích viditelně odložené věci.  Policisté každoročně od konce října provádějí preventivní namátkové kontroly parkovišť a okolí hřbitovů. Upozorňují řidiče, aby byli opatrní, při odchodu od vozidla nezapomněli zkontrolovat uzavření oken, včetně střešního, uzavření zavazadlového prostoru a samozřejmě všech dveří vozidla a uvnitř interiéru nenechávali odložené věci, které lákají všímavé zloděje.
 
Také připomínají občanům, především starším řidičům, kteří s vozidlem nejezdí každodenně, aby neopomněli zkontrolovat, zda jejich vozidlo má odpovídající technický stav a zda mají platný doklad o zdravotní způsobilosti. Řidiči starší 60ti let se musí podrobit lékařské prohlídce. Ta se obnovuje po pěti letech, tj. v 65 letech, poté po třech letech, v 68 letech a od 68 každé dva roky. A pozor na povinnost zimního obutí svého vozidla. Novela zákona o silničním provozu, která je účinná od 1. srpna tohoto roku, stanovuje novou povinnost v užívání zimních pneumatik. Řidič je budou muset od listopadu použít vždy, když bude na vozovce ležet souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze tyto jevy vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.
 
Opatrnosti není nikdy dost, proto pamatujte na opatrnou a předpisovou jízdu. Nepříznivé podzimní počasí, kdy je snížená viditelnost, více prší, objevují se ranní mlhy, námrazy, může být příčinou dopravních nehod.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
24. října 2011
 

vytisknout  e-mailem