Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

DBA VLAK

Jihočeský kraj - Dbejte zvýšené opatrnosti při přejíždění železničních přejezdů! 

Jihočeští policisté, z řad pořádkové a dopravní služby se koncem minulého týdne zapojili do krajské dopravně bezpečnostní akce, pod názvem VLAK, kdy jejím cílem bylo snížení dopravní nehodovosti a jejich následků v důsledku nedodržení ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích v souvislost s přejíždění železniční přejezdů a pohybu v jejich těsné blízkosti.

Za dva dny více jak 150 strážců zákona zastavilo a zkontrolovalo téměř „tisícovku“ řidičů různých dopravních prostředků, kdy zjistili 233 přestupků.

Na sledovaných místech, tzn. železniční přejezd, zjistili 57 přestupků, kdy kromě jednoho, byly všechny řešeny uložením příkazu na místě. Dále jsme zjistili, že 33 řidičů motorových vozidel porušilo nejvyšší povolenou rychlost v jízdě, v 8 případech požili před jízdou alkohol. 18 dalších drželo v ruce hovorové zařízení.

26 osob se před jízdou nepřipoutalo bezpečnostním pásem a v 42 případech byl u vozidel zjištěn nevyhovující technický stav. V 15 případech nepředložily osoby, držící v ruce volant nebo řídítka, doklad o povinném ručení motorových vozidel.

Červen je prvním měsícem letních dovolených a blížících se dvou měsíců prázdnin, kdy lze kolem všech pozemních komunikací očekávat větší pohyb chodců, cyklistů a bruslařů. Bohužel někteří zapomínají, že se pohybují v hustém silničním provozu a podceňují na svou obezřetnost. Jen vzájemnou ohleduplností lze eliminovat vznik dopravních nehod, jejich následků a v neposlední řadě i ekonomické důsledky.

Policisté jsou vám vždy připraveni poskytnout informace, pomoc a potažmo i řešení krizových situací.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

7. června 2022

vytisknout  e-mailem