Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Útok na veřejného činitele

(Hlasová schránka 974 232 116) 

Ve čtvrtek večer, krátce před 21. hodinou přijela do bytu v obci Rožmitál na Šumavě hlídka Policie ČR Obvodního oddělení Kaplice. Jednapadesátiletý muž zavolal linku 112 s tím, že u něj doma hoří. Hlídka přijela na místo a zjistila, že muž má pouze špatně utěsněný komín a v bytě je kouř. Policisté muži, který vykazoval známky požití alkoholu, situaci vysvětlili a řekli, že si musí závadu odstranit sám. Nato je muž začal napadat, a to nejprve slovně, a poté pravou rukou nejméně dvakrát silně vrazil do jednoho z policistů. Ihned byl vyzván, aby svého jednání zanechal. Po této výzvě muž odešel k obývací stěně, otevřel prosklenou skříň a snažil se z ní vyndat nůž v délce čepele 10 cm, přičemž mu v tom bylo policisty zabráněno použitím hmatů a chvatů. Při zásahu se muž začal bránit a přitom kopl oběma nohama do horní části trupu policistu, který upadl na gauč. Po nasazení pout agresor svého jednání zanechal.

Při útoku způsobil zasahujícímu policistovi zranění spočívající v naražení levé ruky a levé strany hrudníku. Léčení potrvá nejméně sedm až deset dní, ale obejde bez pracovní neschopnosti.

Muž se po incidentu podrobil zkoušce přístrojem Dräger, s pozitivním výsledkem 2,03 promile alkoholu v dechu. Následně byl převezen do Protialkoholní záchytné stanice v Českých Budějovicích a po vyslechnutí dne 19. 9. 2008 převzal obvinění z trestného činu útok na veřejného činitele.

 

nprap. Bc. Michaela Hončíková (pcrckpis@mvcr.cz)

 

vytisknout  e-mailem