Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Útok proti úřední osobě

Policisté čelili fyzickému útoku agresivního muže ale i jeho psa 

Koncem března hlídka Místního oddělení Smíchov řešila přestupek, poblíž stanice metra Anděl v Praze 5 a to za popíjení alkoholu na veřejnosti. Během vypisování pokutového bloku si jeden z policistů povšiml volně pobíhajícího psa (plemene americký bandog). Policista upozornil majitele zvířete, který se nacházel opodál, aby si jej připoutal na vodítko, jelikož se na takovém místě pes volně pohybovat nesmí a mohl by ohrozit zdraví či život kolemjdoucích osob. Dotyčného doprovázela žena, která začala policistu slovně urážet a odmítala psa na vodítko uvázat. Muž začal být také vulgární, načež jej policista vyzval k prokázání totožnosti. Poté co však policista přistoupil k uvedené dvojici, a snažil se udržet si bezpečný odstup, jej muž napadl pěstí do obličeje. V tu chvíli zareagoval druhý z policistů, který se muže pokusil uklidnit a zabránit mu v dalším útoku. Ve chvíli, kdy měli policisté muže téměř pod kontrolou, přiběhl zmíněný pes a jednomu z policistů se zakousnul do lýtka.  Pes útočil opakovaně, avšak policista tyto útoky následně vykryl. Mezitím se útočník znovu pokusil pěstmi napadnout jednoho z policistů, což se mu však nepodařilo. V útoku pokračoval i jeho pes a zakousl se druhému policistovi do třísla. Hlídce přišla na pomoc i hlídka městské policie, kdy se jednomu ze strážníků podařilo odchytit uvedeného psa. Policisté následně muže spoutali a na místo si přivolali posily. Provedenou dechovou zkouškou bylo zjištěno, že byl útočník posilněn alkoholem. Výsledek zkoušky přesahoval hodnotu jeden a půl promile. Žena, která byla celému incidentu přítomna, si psa na místě převzala do péče a to se souhlasem majitele. Zranění, která policisté utrpěli, si vyžádala příjezd zdravotnické záchranné služby a převoz k lékařskému ošetření do nemocnice.   

Událost vyšetřují kriminalisté jako přečin násilí proti úřední osobě. V případě odsouzení může být muž potrestán odnětím svobody až na čtyři roky.

V minulém roce bylo zaznamenáno přes tři stovky případů násilí proti úřední osobě spáchaných na příslušníkovi Policie České republiky. Útoků vůči strážníkům obecní policie bylo evidováno více než sto. V porovnání s předchozím rokem se počet těchto útoků vůči úředním osobám zvýšil.

kpt. Kristýna Soukupová- 10. dubna 2024

vytisknout  e-mailem