Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Prohlášení pražské policie

Pražští policisté přistupovali k zadržené ženě v souladu se zákonem. 

V pátek dvanáctého ledna zadrželi policisté Útvaru ochrany prezidenta sedmadvacetiletou ženu, která chtěla atakovat v jedné z volebních místností pana prezidenta. Zadrženou následně předali do kompetence pražských policistů.

V tuto chvíli se musíme ohradit proti nařčením sedmadvacetileté ženy, která prostřednictvím médií prohlašuje, že jí byla policisty odepřena její základní práva.

Naše následná tvrzení jsme schopni kompetentním orgánům i doložit, neboť jsou všechny naše postupy protokolovány, a pokud to zákon umožňuje, tak i dokumentovány na videozáznam.

Zadržené byla poprvé strava nabídnuta v jednadvacet hodin dvanáctého ledna, tedy v době, kdy ještě byla v kompetenci kriminalistů druhého policejního obvodu. Tuto nabídku žena odmítla.

Posléze byla zadržená eskortována, konkrétně v jednu hodinu ráno třináctého ledna, do cely předběžného zadržení.

Tam jí byla při přijetí nabídnuta strava podruhé, kdy stravu žena následně přijala. K jídlu konkrétně dostala rýžový nákyp a čaj. Stejně tak bylo zadržené poskytnuto čisté spodní prádlo a možnost sprchy.

Zároveň musíme také reagovat na nařčení, že zadržená u sebe nesměla mít kontaktní čočky. Ani toto tvrzení se nezakládá na pravdě.

Je dokonce zachyceno na videozáznamu, kterak policistka ženě přináší transportní pouzdro s kontaktními čočkami. Zadržená čočky z pouzdra vyjme a použije je. Poté jí je pouzdro opět odebráno.

V tomto ohledu je zcela standardní, že policisté osobám umístěným v cele předběžného zadržení í nutné zdravotní pomůcky ponechávají. Zadrženým se tyto pomůcky odebírají až ve chvíli, kdy se stanou bezpečnostním rizikem.

Podstatnou skutečností také je, že pražská policie do této doby neeviduje žádné podání stížnosti vůči postupu policistů při této události.

Krajské ředitelství policie
hlavního města Prahy
16. 1. 2018

vytisknout  e-mailem