Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nepoučitelný recidivista

Během dvou měsíců na svobodě recidivista krádežemi napáchal škody přes 700 tisíc korun. 

Kriminalisté ze čtvrtého oddělení druhého pražského obvodu řešili od začátku srpna případ vloupání do bytu v Praze 2. V průběhu měsíce pak detektivové zaznamenali několik dalších obdobných případů po celém území Prahy. Vzhledem k netypickému způsobu spáchání krádeží si byli kriminalisté téměř jistí, že všechny tyto má na svědomí stejný pachatel. Ten si zpravidla vybíral byty ve vyšších patrech domů. Do těch se dostával buď oknem na schodišti, po střeše, nebo dokonce vyšplhal po hromosvodu. Když se pak oknem nebo balkonovými dveřmi vloupal do konkrétního bytu, bral vše, co mu přišlo pod ruce, tedy elektroniku, šperky, peníze, kosmetiku i oblečení. Tímto způsobem si postupně nakradl věci za více než 700 tisíc korun.

Kriminalisté od počátku na této sérii usilovně pracovali a jen několik dní jim stačilo k tomu, aby zjistili totožnost podezřelého muže. V polovině srpna pak policisté z pohotovostní jednotky tohoto muže zadrželi přímo při činu, když se před nimi ve vykrádané kanceláři snažil schovat pod stolem. Po obvinění a provedení veškerých nezbytných úkonů byl muž propuštěn na svobodu. Ani to ho ale od dalších krádeží neodradilo a tak byl o týden později zadržen znovu, tentokrát na střeše při útěku z místa činu. Po zadokumentování jeho protiprávního jednání už ale skončil ve vazbě, kde si zřejmě vyčká do rozhodnutí soudu.

V této souvislosti nutno zmínit, že první zadokumentovaná krádež v rámci této série čtrnácti skutků byla spáchána jen měsíc poté, co byl dvaatřicetiletý muž propuštěn z vězení, kde si odpykával pětiletý trest za majetkovou trestnou činnost.

Detektivové u obviněného nalezli téměř stovku věcí, které s největší pravděpodobností pocházejí z trestné činnosti. Do současné doby se jim ale nepodařilo ustanovit majitele těchto věcí. Kriminalisté tyto věci vyfotili a žádají veřejnost, pokud si někdo pozná svou věc, která mu byla odcizena, aby se ozval na tísňovou linku 158, nebo přímo vyšetřovatelům na email: orp2.skpv.ook4@pcr.cz.

V případě pravomocného odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na osm let, a to zejména s ohledem na trestní minulost a výši způsobené škody.

por. Mgr. Iveta Martínková – 9. 9. 2016

vytisknout  e-mailem