Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kontroly cizinců

Policisté z cizinecké policie provedli v posledních týdnech několik kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání cizinců. 

Policisté z pražské cizinecké policie provedli v posledních dvou týdnech několik akcí, které byly mimo jiné zaměřené na odhalování a předcházení nelegální migrace a nelegálního zaměstnávání cizinců na území ČR. Zejména se jednalo o kontroly cizinců, kteří jsou na našem území zaměstnáni bez povolení. Policisté při akcích také pátrali po hledaných a pohřešovaných osobách, věcech nebo po padělaných a pozměněných cestovních dokladech.

Konkrétně kontroly proběhly ve firmách nebo stavbách v ulicích Pšeníčkova, Rybalkova a Hradešínská v Praze 4 a 10. Při kontrolách policisté vypátrali 3 cizince, kteří jsou podezřelí z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, jelikož předložili padělané doklady. S dalšími 28 cizinci bylo zahájeno správní vyhoštění, jelikož byli přistiženi při pracovní činnosti, aniž by disponovali příslušným povolením.  

Další akci provedli policisté z cizinecké policie v prvních dvou dnech tohoto měsíce v Praze 8 v prostorách stanice metra Florenc. Tam zkontrolovali 345 cizinců a u dvou z nich zjistili podezření na padělání a pozměnění veřejné listiny, tedy cestovního dokladu. Osm jich také zajistili pro podezření, že se na našem území nacházejí nelegálně a se čtyřmi zahájili správní vyhoštění z důvodu porušení pobytového režimu. Jeden cizinec byl také vyhlášen v pátrání kvůli zjištění místa jeho pobytu. Dvě osoby byly zajištěny a převezeny do záchytného zařízení pro cizince, jelikož již byly v minulosti vyhoštěny a neopustily území ČR.

Závěrem nutno zmínit, že v poslední době policisté cizinecké policie registrují stoupající tendenci nelegálního zaměstnávání cizinců a zároveň se zvyšuje počet případů zjištěných padělaných nebo pozměněných dokladů. V roce 2015 policisté při pobytových kontrolách zjistili 92 padělaných nebo pozměněných dokladů, v roce 2016 už to bylo 137 případů a za první měsíc tohoto roku 12.

por. Jan Daněk – 3. 2. 2017

vytisknout  e-mailem