Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kapsáři a Vánoce

Kriminalisté „KAPSA TÝMU“ se obracejí na občany s velkou prosbou a upozorněním v souvislosti s nadcházejícími vánočními svátky. 

V souvislosti s nadcházejícími svátky vánočními se kriminalisté „KAPSA TÝMU“ obracejí na všechny občany s prosbou a upozorněním. Vánoční svátky jsou pro mnoho z nás obdobím klidu, pohody, oslav s našimi nejbližšími, a to jak doma, tak na různých oslavách nebo trzích. Lidé se těší, jak si odpočinou od běžných starostí a budou procházet obchody a shánět dárky pro své nejbližší, nebo se jen tak toulat noční Prahou a popíjet u stánků vánoční nápoje. Jsou tu ale i ti druzí, kapsáři. Ti se na Vánoce těší také, především však na občany a jejich peněženky, mobily, odložené tašky a další cennosti. Prostě na ty, kteří se nechají unést vánoční atmosférou, a zapomenou si dávat pozor na své věci. Okradení pak často končí na policejních služebnách s tím, že byli někde okradeni o doklady, peníze, mobilní telefony a často i zakoupené dárky. Škody, které jim kapsáři způsobí, nemusí být velké, ale dokáží zkazit Vánoce. Buďme, proto prosím obezřetní a vnímejme okolí, abychom předešli nepříjemnostem spojených s krádežemi.

Na tomto místě je důležité upozornit, že doba se mění, a s ní bohužel i kapsáři. Časy, kdy byli vidět a cítit na „sto honů“ a my si dali pozor, jsou dávno pryč. Fígle a rafinovanost, kterou používají, jdou s dobou a dnes jsou tito lidé oblečeni do značkových obleků, používají značkové parfémy a další různé vychytávky. Vše proto, aby byli co možná nejméně poznatelní. Zkusme jim i letos o Vánocích jejich život znepříjemnit a dodržovat několik základních pravidel: 

  • Peněženka, mobil nebo svazek bankovek do zadní kapsy prostě nepatří. Využijte náprsní kapsy nebo si dejte věci do tašky.
  • Tašku mějte stále u sebe, rozhodně ji nikde neodkládejte, hlavně pozor při nákupech. Tašky odložené do nákupního košíku jsou neuvěřitelným lákadlem kapsářů.
  • Obezřetní buďte i při nakládání zakoupených věcí do vozidla.
  • Sledujte okolí a dívejte se kolem sebe.

Kapsáři zákonitě nemusí být jen mladí lidé, stejně tak okradení nebývají jen starší občané. Případ jedné kapsářky za všechny. V červnu tohoto roku ji propustili po pěti letech z pátého výkonu trestu odnětí svobody, aby ji policisté z kapsa týmu po čtyřech měsících opět chytili. Její nenechavé ruce ji poslaly zpět do vazby, kde v současné chvíli čeká na svůj další osud a není vyloučeno, že Vánoce stráví za mřížemi. Žena je zachycena na prvních dvou ukázkách.

por. Mgr. Jan Rybanský - 26. listopad 2021

vytisknout  e-mailem