Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Falešný bankéř

Za využití sociálního inženýrství získávají podvodníci od lidí miliony korun. 

Pražští policisté za poslední dva roky řeší více než 230 případů podvodů se škodou skoro 80 milionu korun, kde se všechny tyto případy týkají takzvaného falešného bankéře. Podvod probíhá tak, že se falešný bankéř telefonicky spojí se svou obětí a za využití sociálního inženýrství ji přesvědčí o tom, že jí někdo ukradl identitu a nyní si na ni chce vzít v bance úvěr. Pachatel poškozeného zmanipuluje a přesvědčí ho o tom, aby šel do své banky, tam si vzal na sebe maximální výši úvěru, kterou mu banka dovolí a získané peníze pak vložil do bitcoinmatu. Podle podvodníka na telefonu tím totiž poškozený vyčerpá svůj limit na úvěr a ten, kdo mu údajně ukradl identitu už o žádnou půjčku zažádat nebude moci.  Ač to zní neuvěřitelně, tak jsou lidé, kteří tomu uvěří a skutečně toto udělají a přijdou o nemalé finanční částky. Průměrná částka, o kterou tímto způsobem lidé přicházejí, se pohybuje okolo 400 tisíc korun. Evidujeme ale i případ, kdy poškozená přišla o 2 065 000 korun. 

Touto cestou proto chceme veřejnost varovat, aby byli lidé obezřetní. Zároveň zveřejňujeme část nahrávky, aby lidé slyšeli, jak podvodníci postupují a dali si na ně pozor.

Tato nahrávka se týká případu, který se stal v Praze 4 minulý týden, a poškozená v bance požádala o úvěr ve výši 300 tisíc korun. Naštěstí si včas uvědomila, že se jedná o podvod a o peníze nepřišla. 

mjr. Jan Daněk – 28. 2. 2023

vytisknout  e-mailem