Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Senioři, buďte opatrní!

Rady pro seniory, jak se nenechat okrást a podvést. 

V poslední době policisté zaznamenávají opět častější bezohledné zneužívání důvěřivosti a bezbrannosti seniorů. Zloději a podvodníci vymýšlejí stále nové a nové způsoby, jak se vetřít do blízkosti seniorů s cílem je okrást a podvést!  
 
Pražští policisté nedávno řešili případ, kdy u staré paní zazvonil neznámý muž s tím, že vytopila sousedy pod sebou a že se musí podívat do jejího bytu, odkud voda uniká. Paní muže do bytu pustila a ten ji následně zaúkoloval ohledně pomoci při opravě sifonu v kuchyni. Přitom využil její nepozornosti a odcizil jí z peněženky 500,- Kč. Vymluvil se, že jde koupit lepidlo a odešel. Paní se šla po delším čekání zeptat sousedů, co jim provedla, ale sousedé o ničem nevěděli. Poté staré paní došlo, co se stalo a po návratu do svého bytu zjistila odcizení peněz.
 
V jiné části Prahy zazvonil u starého pána neznámý muž, který chtěl vpustit do bytu pod záminkou výměny oken v celém domě. V nestřeženém okamžiku odcizil starému pánovi z bundy, kterou měl na věšáku v chodbě, peněženku s finanční hotovostí a občanským průkazem. Tuto skutečnost senior zjistil a následně oznámil policii až následující den.
 
Další ze lstí, které podvodníci nejčastěji používají, jsou telefonáty s různými záminkami. Staré paní volal někdo na pevnou linku. Představil se jako její vnuk a žádal o pomoc, neboť způsobil dopravní nehodu, kterou vyšetřují policisté. Vysvětloval, že bude muset zaplatit pokutu a nemá u sebe finanční hotovost. Stará paní uvěřila, že se skutečně jedná o jejího vnuka a domluvili se, že pro peníze dojde vnukův kamarád, který je s ním u dopravní nehody. U seniorky za několik minut zazvonil cizí mladík, kterému předala 10 000,-Kč.  
 
Rady, jak těmto případům předcházet:
  • Neotvírejte automaticky dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní si návštěvníka prohlédnout. Na dveřích používejte bezpečnostní řetízek.
  • Buďte opatrní, nevěřte každému, kdo vás za dveřmi požádá o pomoc. To, že Vás někdo oslovuje jménem, ještě neznamená, že Vás zná. Mohl si to přečíst například na štítku na dveřích.
  • Na dveřích je vhodné mít na jmenovce mužské jméno, nebo příjmení v množném čísle (např. Novákovi) – hlavně tehdy, když v bytě žije samotná žena.
  • V případě návštěvy pracovníka vodáren, plynáren či poskytovatele elektřiny se o takové návštěvě dozvíte včas od správce domu, případně domovní nástěnky. Tento pracovník se musí prokázat průkazem, který jej opravňuje tuto činnost vykonávat, a vše si můžete ověřit telefonicky u firmy, která jej zaměstnává!
  • Pokud očekáváte opraváře, řemeslníka, který je předem ohlášen, doporučujeme, abyste doma nebyli sami.
  • Pokud vás navštíví podomní prodejce zboží či služeb, jednejte s ním raději na chodbě před svým bytem. Nepouštějte prodejce do bytu! Nerozhodujte se ukvapeně, požádejte o čas na rozmyšlenou, zaslání nabídky poštou!
  • Doma nemějte více peněz v hotovosti nebo velmi cenné věci, pokud nemáte doma zabudovaný trezor. Peníze si raději uložte na účet a cennosti do bezpečnostní schránky v bance. Policisté doporučují své cenné věci vyfotografovat, při jejich případném odcizení Vám jejich fotografie usnadní jejich identifikaci.
Případů okradení či podvedení seniorů je ve srovnání s jinými druhy kriminality relativně málo. Naše společnost však velmi citlivě vnímá případy, kde je ublíženo těm, kteří mají ztíženou možnost se bránit a nebezpečí předvídat.
To jsou také důvody, proč se policisté při své preventivní činnosti zaměřují právě na tyto rizikové skupiny. Každý měsíc policisté v Praze realizují několik přednášek a besed pro seniory. Každý rok pražští policisté realizují několik velkých preventivních akcí pro tuto cílovou skupinu. Těchto preventivních aktiv se účastní nejčastěji aktivní senioři. Dostat tyto informace k těm zbývajícím je velmi obtížné.
 
Pokud máte rodiče v seniorském věku, nebo ve vaší blízkosti žije osamělý senior, předejte jim informace, jak se vyhnout nepříjemnému setkání s podvodníkem či zlodějem.
 
 

por. Bc. Michaela Reichertová - 14. 11. 2011

vytisknout  e-mailem