Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pražská policie vstříc turistům

Každý z nás už buď slyšel o situaci, nebo ji přímo zažil, kdy se v zahraničí stal obětí protiprávního jednání. A každý, kdo není dostatečně jazykově vybaven potvrdí, že bylo velice složité a možná i nepříjemné, když dlouho hledal s tamními policisty při podání oznámení společnou řeč. A takovým situacím se snaží pražská policie již více jak jedno desetiletí předcházet v samotném prvopočátku. 

Proto pražská policie v září roku 1998 zřídila uprostřed turisticky nejnavštěvovanější lokality policejní služebnu, která se nachází na Jungmannově náměstí v Praze 1. Ta je svým personálním obsazením a vybavením určena především pro příjem oznámení právě cizích státních příslušníků. Toto oddělení, původně nazývané „Centrum“, nyní místní oddělení „Můstek“ vzniklo za vydatné podpory Magistrátu hlavního města Prahy, který v době realizace přínosné myšlenky poskytl odpovídající prostory. Od samého prvopočátku je na tomto ojedinělém oddělení přítomno po celých dvacet čtyři hodin od dvou do čtyř tlumočníků, kteří jsou schopni tlumočit ze značného množství světových jazyků. Standardem jsou tlumočníci z angličtiny, němčiny, francouzštiny, španělštiny, ruštiny a italštiny, tedy z jazyků zemí, jejichž občané jsou nejčastějšími návštěvníky metropole. Pro jazyky, které nejsou až tak dalece standardní, a tedy není přítomen odpovídající tlumočník, jsou policisté schopni okamžitě zajistit tlumočníka externího. Tlumočníci jsou navíc připraveni, poskytnout své služby i policistům z ostatních policejních oddělení. A to jak základním útvarům, tak ale i kriminalistům na celém území hlavního města Prahy. Zde je na místě zmínit, že na tomto oddělení nejsou tlumočníci jediní, kteří vládnou světovými jazyky. Obdobně jsou znalí i recepční. Ti jsou totiž první, se kterými se oznamovatelé na policejní služebně setkají. Navíc je velikým pozitivem pro příchozí, že vejdou do nově zrekonstruovaných prostor, vybavených na odpovídající úrovni. Standardem této služebny je, že příchozí oznamovatelé mají ve zmíněné recepci volně k dispozici internet.
A jak vypadá celá procedura přijetí oznámení v podání tohoto, dá se říci unikátního oddělení? Po vstupu do interiéru služebny přivítá oznamovatele vstřícná a profesionální recepční, které příchozí sdělí důvod návštěvy. Pokud se jedná o problematiku spadající do kompetence tohoto místního oddělení, předá informace policistům stálé služby k zadokumentování a následnému řešení oznámené skutečnosti. Na stálé službě oddělení Můstek jsou přítomni vždy minimálně dva policisté, kteří jsou připraveni oznámenou událost řešit. Pokud ale recepční zjistí, že oznámená skutečnost nespadá do kompetence policie, učiní takové kroky, aby oznamovateli pomohl i v jiných oblastech. Tato pomoc vypadá například tak, že poškozeným zprostředkuje kontakt s jejich zastupitelským úřadem, pokud se jedná například o odcizení platebních karet, poskytne recepční oznamovatelům potřebnou spolupráci při blokaci těchto karet u bankovních úřadů. „Zdejší oddělení řeší i nestandardní situace, které nesouvisí přímo s trestnou činností. Často se na nás obrací zahraniční turisté, kteří se ztratili, nebo naopak postrádají někoho ze své skupiny, zapomněli jméno hotelu, kde jsou ubytováni a tak podobně. Turisté tuto nadstandardní pomoc velmi vítají, o čemž svědčí jejich děkovné dopisy“, uvedla vedoucí místního oddělení Můstek. Tak, aby služby cizincům, ale i občanům České republiky byly pokud možno kompletní, je do prostor služebny Můstek umístěno detašované pracoviště Služby cizinecké policie, která například vystavuje potvrzení státním příslušníkům jiných zemí v případě ztráty cestovních dokladů (nejedná se o náhradní cestovní doklad – ten oznamovateli zajistí zastupitelský úřad jeho domovské země). Stran popsaného je na místě zmínit, že toto specializované oddělení každoročně zpracovává okolo čtyř tisíc přijatých oznámení.
30.7.2009  por. Bc. Tomáš Hulan

Odkazy do noveho okna

MOP Můstek vchod

MOP Můstek vchod 

Detailní náhled

Prostor pro oznamovatele

Prostor pro oznamovatele 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem