Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Motoristé, jste připraveni na nový rok?

Pražští policisté varují řidiče motorových vozidel, nerespektování nové právní úpravy se nemusí vyplatit. V hlavním městě Praze je registrováno více než devět set tisíc motorových vozidel, z tohoto počtu je asi 700 000 vozidel osobních. Všichni řidiči těchto motorových vozidel jsou povinni mít u sebe při řízení motorového vozidla platné řidičské oprávnění a od 1. 1. 2011 mají mít všichni řidiči ve vozidle autolekárničku s novelizovaným obsahem, označenou číslem: MD ČR 283/ 2009 Sb. a také reflexní vestu. 

Vedoucí Odboru služby dopravní policie pan plk. Pavel Švrčula dnes zhodnotil situaci v  souvislosti s výměnou řidičských průkazů a novými součástmi povinné výbavy takto: „Doposud si nevyměnilo řidičský průkaz několik tisíc pražských řidičů. Velkou část tvoří ti, kteří již prakticky neřídí a výměnu tohoto dokladu nepovažují za nutnou.
Pokud při silniční kontrole během prvních čtrnácti dnů v novém roce policisté zjistí, že řidič předložil ke kontrole neplatný řidičský průkaz, ale má také potvrzení vydané Magistrátem hl. m. Prahy, že zažádal o výměnu ŘP v roce 2010, nicméně dosud mu nebyl vydán. Budou policisté pravděpodobně tolerantnější. Toleranci od policistů však nemohou očekávat ti řidiči, kteří sice o řidičský průkaz požádali, ale nevyzvedli si jej, ačkoliv byli zaměstnanci magistrátu vyrozuměni o vyhotovení dokladu. Stejně tak nemohou toleranci od policistů očekávat řidiči profesionálové a také ti, kteří na přelomu roku budou oznamovat ztrátu či odcizení řidičského průkazu a ten končil svou platnost k 31. 12. 2010. Přestupcům hrozí bloková pokuta do 2 000 Kč.   
Při běžných silničních kontrolách budou policisté také samozřejmě kontrolovat povinnou výbavu motorového vozidla, tedy i autolekárničku a reflexní vestu. Budou upozorňovat na nedostatky a doporučovat výměnu stávající lekárničky.
Jak jsou na novou právní úpravu pražští řidiči připraveni, to pravděpodobně ukáží již výsledky dopravně bezpečnostní akce, kterou policisté připravili na 3. ledna následujícího roku. Policisté se v tento den zaměří především na řidiče nákladních motorových vozidel, bez povšimnutí nezůstanou však ani přestupky řidičů osobních motorových vozidel. Policisté očekávají v průběhu třetího ledna výrazně silnější provoz a do dopravně bezpečnostní akce proto bude zapojen i vrtulník.
          

Přeji všem účastníkům silničního provozu do nového roku zdraví, štěstí, motoristům pak mnoho šťastných kilometrů bez nehod a také, aby potkávali usměvavé a příjemné policisty." 

kpt. Mgr. Iva Knolová 30.12. 2010

 

vytisknout  e-mailem