Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Jen zabouchnout nestačí!

Jaké jsou současné trendy v oblasti vloupání do bytů a domů na území Prahy? 

Pocit bezpečí je jednou z nejzákladnějších lidských potřeb. Náš domov je často místem, které symbolizuje bezpečí. Představa, že se vám cizí člověk prochází po bytě, prohrabuje se vašimi věcmi a odchází s nimi pryč, je asi tou nejhorší představou.
 
Jak je patrné z policejních statistik, došlo v roce 2011 k poklesu v počtu vloupání do bytů a domů. V roce 2010 policisté v Praze vyšetřovali 2753 případů vloupání do bytů a domů, v roce 2011 to bylo o 421 případů méně, tedy 2332 případů. Počet případů z roku 2011 se tak vrací zpět k situaci v letech 2007 a 2008. 
 
rok
2007
2008
2009
2010
2011
počet případů
2206
2272
2538
2753
2332
Během posledních let také došlo k posunu v místě působení pachatelů. Zatímco v minulých letech bylo více případů spácháno především v zástavbě panelových domů na pražských sídlištích. V posledních letech se pachatelé přemístili do starší bytové zástavby v centrální části Prahy.
 
 
 
Tento trend souvisí především s revitalizacemi panelových domů v sídlištní zástavbě, při kterých jsou již aplikovány také bezpečnostní aspekty staveb.  Důraz je při nich kladen na bezpečnost a přehlednost. Tyto zásady jsou aplikovány již od hlavního vstupu do domu, tedy samotných vstupních dveří. Svou roli zde hraje také osvětlení chodeb, zabezpečení vstupu do sklepů, koláren či sušáren. Okna a balkony v přízemí a nižších patrech jsou chráněny bezpečnostními foliemi či mřížemi. Často jsou vnitřní prostory domu snímány kamerovým systémem. Pro pachatele je v takovém domě tolik překážek, že raději půjde jinam.
 
Ve starší bytové zástavbě jsou vstupní dveře do domu často nezajištěné a pachatel má následně volnou cestu. Také dvoukřídlé bytové dveře zasazené v dřevěné zárubni nepředstavují pro pachatele vážnější překážku ve srovnání s jednokřídlými dveřmi opatřenými bezpečnostními prvky, zasazenými v kovové zárubni.
 
Podle dlouhodobých statistických výstupů se pachatelé dostávají do bytů a domů nejčastěji překonáním vstupních dveří, dále přes balkon nebo oknem. U případů vstupu oknem či přes balkon je pachatelé nejčastěji překonají násilím, v letním období však často využívají toho, že jsou okna či balkony otevřené.
 
Ze statistik vyplývá ještě jedna zásadní okolnost. V případě vloupání do bytů v bytových domech, téměř ve všech případech pachatel využil skutečnosti, že vstupní dveře do domu nebyly zajištěné! To znamená, že dveře byly nedovřené nebo pouze zabouchnuté. V případě zabouchnutých dveří však stačí pouze zatlačit na západku zámku a dveře se otevřou. Domovní dveře jsou tedy první a nejzásadnější překážkou, kterou musí pachatel překonat.
 
Podobně je tomu u bytových dveří. Policisté zaznamenali také případy, kdy pachatelé především v nočních hodinách stejným způsobem vnikali do bytů překonáním pouze zabouchnutých dveří. Z bytů kradli většinou věci, které se nacházeli v předsíni. V některých případech byla drzost zlodějů taková, že brali i věci z místností, kde spali uživatele bytů. V letních měsících k vniknutí do ložnic nájemníků  pachatelé hojně využívali otevřených oken či balkonových dveří.
 
Jak je patrné z následujícího grafu, počet případů vloupání do bytů a domů se během roku 2011 značně měnil.
 
 
Vyšší počet zaznamenaných případů se objevuje především v měsících, kdy obyvatelé Prahy odjíždějí za rekreací či na návštěvy. Ve srovnání s předchozími lety však tento trend není pravidlem. Významný vliv na pokles v některých měsících má například zadržení seriového pachatele či organizované skupiny.
 
Jak je z celého článku patrné investice do zabezpečení bytů a domů výrazně snižuje kriminogenní podmínky a zvyšuje pocit osobního bezpečí. Rady a tipy jak komplexně zabezpečit byt či dům naleznete v publikaci s názvem „Bezpečná lokalita“, která je umístěna internetových stránkách Odboru prevence kriminality MV ČR.
Odkaz zde: http://www.mvcr.cz/clanek/prevence-519728.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d
 
 
kpt. Bc. Ladislav Beránek - 1. 3 2012

 

vytisknout  e-mailem