Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Sportovat bezpečně se vždy vyplatí

J.Hradec – Jarní prázdniny se blíží, předejděte zbytečným úrazům dětí!  

Jarní prázdniny nejen v Jindřichově Hradci už klepou pomyslně na vrátka. Školáci i předškoláci se těší na zimní radovánky. Aby se děti školou povinné vrátily opět do lavic či mateřských školek zdraví a hlavě bez úrazu, je potřeba s nimi o bezpečnosti při zimních sportech pohovořit adekvátně jejich věku! Děti je nutné při zimních sportech intenzivně hlídat a nepouštět je z dohledu.  Dodržování  bezpečnosti při zimních sportech jim připomínají nejen policisté,  ale hlavně rodiče i učitelé. Bohužel, děti mnohdy zapomenou na rady dospělých a mohou tak snadno přijít k úrazu. Co dělat, aby se úraz nestal?
 
Hlavní zásady, na které bychom měli v zimním období dbát.
 
NA LYŽÍCH
Pokud jezdíte rádi na hory a patříte k příznivcům sjezdového lyžování a snowboardingu, měli byste vědět, že na sjezdovkách podobně jako např. v silničním provozu platí určitá pravidla, která by měl znát každý lyžař.
 
Deset základních pravidel lyžařského provozu schválených Mezinárodní lyžařskou federací :
  • OHLEDUPLNOST K JINÝM – Každý lyžař se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu a nezpůsobil škodu.
  • PŘIMĚŘENÁ RYCHLOST – Každý lyžař musí dodržovat rychlost a jet v souladu se svými schopnostmi, podmínkami a počasím.
  • VOLBA SMĚRU – Lyžař na svahu, má-li možnost vybrat si směr jízdy, musí jet tak, aby se vyhnul nebezpečí srážky s lyžařem pohybujícím se na svahu pod ním.
  • PŘEDJÍŽDĚNÍ – Předjíždět se může zleva i zprava, ale vždy s takovým odstupem, aby bylo možno zareagovat na pohyb předjížděného lyžaře.
  • PŘEJÍŽDĚNÍ SVAHU A KŘÍŽENÍ CESTY – Lyžař vjíždějící na sjezdovku anebo ji přejíždějící musí dávat pozor a sledovat vše nad a pod sebou, aby tak mohl učinit bez nebezpečí jak pro svou osobu, tak pro jiné. Stejně tak je třeba se chovat při každém zastavení.
  • ZASTAVENÍ – Lyžař nesmí zastavovat, není-li to nevyhnutelně nutné uprostřed sjezdovky, na přejezdech a na místech bránících v dobré viditelnosti. V případě pádu se musí lyžař na sjezdovce co nejrychleji zvednout. Zastavit může poté na okraji sjezdovky.
  • STOUPÁNÍ – Lyžař stoupající po trati musí postupovat pouze po kraji sjezdovky a v místě se zhoršenou viditelností musí k tomuto kraji ještě více ustoupit. Totéž platí v případě, schází-li lyžař po sjezdovce pěšky.
  • RESPEKTOVÁNÍ SIGNALIZACE – Všichni lyžaři musí na sjezdovkách respektovat jejich označení.
  • V PŘÍPADĚ NEHODY – Každý je povinen v případě nehody poskytnout pomoc.
  • IDENTIFIKACE – Každý účastník, či svědek nehody je povinen poskytnout údaje o své osobě.
Je helma opravdu přínosem?
Každá helma, která se na našem trhu prodává, musí projít náročnými testy podle směrnic Mezinárodní lyžařské federace a každý model projde před uvedením na trh testy Evropské unie. Na každé takové helmě je pak možno nalézt štítek s certifikátem (například přilba odpovídá evropskému standardu normě prEN 1077 pro jízdu na lyžích a na snowboardu). Zajímavým doplňkem, opět ve vazbě na co nejmenší počet trvalých následků zranění, je jednoduchý štítek, který si každý, kdo si helmu pořídí, vyplní a nalepí dovnitř přilby. Vyplněné údaje informují případný nutný lékařský zásah o jménu a příjmení, o adrese a telefonním spojení na lyžaře, o zdravotní pojišťovně a spojení na osobního lékaře, o případných alergiích lyžaře a v neposlední řadě pohotovostní štítek obsahuje krevní skupinu milovníka zimních sportů.
Bezpečnost nade vše!
Mimo lyžařských přileb je nutné dále chránit oči před úrazem či před povětrnostními vlivy. Sjezdové brýle zvyšují i lyžařovu bezpečnost, protože mu umožňují lépe vidět a rozhodovat se v extrémních podmínkách, např. při hustém sněžení, mlze či při ostrém slunci. Nejvhodnější jsou lyžařské brýle s dvojitým sklem a s možností výběru několika různých filtrů a tónování. Dalším opatřením je nošení chráničů páteře. Chrániče jsou vyráběny v několika velikostech, podle výšky postavy. Správná funkce chrániče je zajištěna, pokud sahá od konce šíje až po kostrč. Je vyroben z tvrdých plastových článků, které jsou doplněny o tlumící vrstvu z měkkého materiálu.
 
Nepodceňujte  výběr vhodného, bezpečného, velikosti a schopnostem odpovídajícího vybavení!Helma je nezbytná nejen u dětí a začátečníků, ale i na přeplněné sjezdovce.
 
 NA SÁŇKÁCH
Dbát, aby dítě sáňkovalo na bezpečných místech a v doprovodu dospělého. Pozor na spolujezdce a pevné překážky (stromy apod.) Vyvarovat se takových kluzišť, která vedou poblíž komunikace či snad přímo přes ni
 
NA BUSLÍCH
Pozor na tenký nebo rozmrzající led. Malé děti a začátečníci by měli bruslit pouze s dospělou osobou. Nepodceňovat nošení helmy na ledě, obzvlášť na přeplněném kluzišti či rybníce.
 
Jindřichohradečtí policisté přejí dětem i jejich rodičům hodně sluníčka i sněhové nadílky. Spoustu krásných společných zážitků a hlavně žádné zranění či úraz!
 
por. Mgr. Hana Millerová, pcrjhtm@mvcr.cz
9.února 2012

vytisknout  e-mailem