Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Spolupráce se rozvíjí

BRNO: Jihomoravské policisty čeká mimo jiné i společné cvičení s rakouskými kolegy. 

Především pracovní náplň mělo pondělní dopolední setkání ředitelů krajských policejních ředitelství pro Jižní Moravu a Dolní Rakousko. Dolnorakouský policejní ředitel Konrad Kogler  a ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil se v rámci schůzky v DRasenhofenu informovali o aktuální bezpečnostní situaci na jimi sledovaném teritoriu a technice využívané policejními složkami v přímém výkonu služby. Zabývali se též rozvojem společné policejní spolupráce v příhraničí. Hovořili také o úspěšně vyřešených případech, které měly přeshraniční přesah.

Obě policejní ředitelství od začátku března spolupracují při realizaci společného projektu s názvem: Zlepšení podmínek česko-rakouské policejní spolupráce. Projekt v tomto ohledu navazuje na dosavadní spolupráci a má za cíl ji dále rozvíjet. Tak tomu bylo i v případě předchozích tří projektů uskutečněných v období uplynulých deseti let. Aktuální intenzivní spolupráce je časově rozvržena na období od března 2018 do května 2019. Celkový rozpočet projektu je 21 960 EUR, z čehož 18 666 EUR činí příspěvek z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Projekt je realizován v rámci Fondu malých projektů operačního programu Interreg V-A Rakousko-Česká republika. Jeho cílem je napomoci přeshraniční česko-rakouské policejní spolupráci formou společné koordinace výkonu služby a rozvojem odborných a jazykových kompetenci policistů na obou stranách hranice. Mezi projektové aktivity proto patří například jazykové a odborné kurzy zaměřené zejména na ty české a rakouské policisty, kteří se podílí na společném výkonu služby v příhraničí formou společných hlídek. Součástí společného výkonu služby je též spolupráce na Centru policejní spolupráce Mikulov-Drasenhofen, které poskytuje v prostorách bývalého hraničního přechodu nepřetržitou informační podporu policistům na obou stranách hranice.

V projektu je také zařazeno cvičení speciálních jednotek obou ředitelství v česko-rakouském příhraničí, které se uskuteční na konci května 2018. Cvičení má za cíl nácvik spolupráce při zásahu jednotek české a rakouské policie v pátrání po pachateli v prostoru společné hranice. Do akce bude zapojeno celkem přibližně 200 policistů.

mjr. Vladimír Vedra, 9. dubna 2018

vytisknout  e-mailem