Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Spolupráce s Nadací ČEZ

KRAJ VYSOČINA: Nadace ČEZ podpořila nákup vybavení pro policisty SJD 

Spolupráce s Nadací ČEZ

Policisté ze Speciální jednotky Dukovany získali nové vybavení, které bude financováno z nadačního příspěvku Nadace ČEZ. Z nadačního příspěvku ve výši 850 000 korun bylo v průběhu uplynulého roku a počátkem letošního roku pořízeno vybavení potřebné pro zkvalitnění výcviku policistů zařazených ve speciální jednotce. V letošním roce tak Krajské ředitelství policie kraje Vysočina opětovně realizuje projekt, který je financován z nadačního příspěvku Nadace ČEZ.

Projekt byl schválený správní radou nadace v říjnu loňského roku a smlouva o poskytnutí příspěvku byla uzavřena začátkem listopadu loňského roku. Pořízené vybavení zlepší současné technické vybavení policistů zejména při plnění úkolů ostrahy jaderné elektrárny a umožní efektivnější využití sil a prostředků, rychlejší aktivaci útvaru a zkvalitnění řízení zákroku při případných mimořádných událostech nejen v samotné elektrárně, ale také v jejím bezprostředním okolí.

Pro tento účel poslouží například nově pořízené speciální rafty, které budou policisté využívat při případném zákroku na hladině Dalešické přehrady, na níž do současné doby mohli v případě potřeby využívat pouze nízko ponorné plavidlo obvodního oddělení Hrotovice. Pro nasazení policistů při mimořádných událostech v terénu bylo z nadačního příspěvku pořízeno také speciální ochranné oblečení, mezi které patří taktické oblečení, kalhoty, košile, taktické speciální boty a chrániče kolen. Pro výcvik taktiky prováděných zákroků byly policistům ze speciální jednotky pořízeny speciální karabiny i zdravotnický materiál.

Finanční prostředky z nadačního fondu v neposlední řadě přispívají pravidelně právě ke zlepšení podmínek při výcviku policistů zařazených na tomto útvaru. Pro náročný výcvik byly v minulosti pořízeny kupříkladu nejrůznější pomůcky určené ke zvyšování kondice v rámci tělesné přípravy, kdy se podařilo velmi vhodně dovybavit zázemí tělocvičny. Postupně se daří toto vybavení doplňovat, stejně jako zlepšovat zázemí pro výkon služby na speciální jednotce Dukovany.

Výcvik policistů ze Speciální jednotky Dukovany je velice důležitou a nedílnou součástí přípravy na zásah v reálných podmínkách. Policisté zařazeni v jednotce zaměřují cvičení pro nejrůznější  taktické a technické operace, zejména pro případ ohrožení samotného objektu,  a také širšího okolí jaderné elektrárny.

Profesionálnímu výcviku našich policistů věnujeme dlouhodobě mimořádnou pozornost. Z tohoto důvodu je zcela nezbytné, aby byli policisté vybaveni adekvátní výzbrojí a výstrojí. Policisté kromě úkolů plynoucích z požadavků na ochranu jaderné elektrárny poskytují také asistenci svým kolegům ze služby kriminální policie a vyšetřování při nejrůznějších realizacích, kde se předpokládá zákrok proti ozbrojenému jinak nebezpečnému pachateli,“ uvedl k využití nového vybavení mjr.  Bc. Tomáš Bartoš, vedoucí odboru Speciální jednotky Dukovany.

Název projektu: Vybavení speciální jednotky pro ochranu jaderné elektrárny Dukovany

Realizaci projektu podpořila Nadace ČEZ

Nadační příspěvek ve výši 850.000,- Kč

Projekt byl schválen nadací ČEZ v říjnu 2020

Smlouva o poskytnutí nadačního příspěvku č. VYS PR20/2835 byla uzavřena dne 4. 11. 2020

Konec projektu: 11. 8. 2021

mjr.JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

7. duben 2021

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem