Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Spolupráce policistů plzeňského krajského ředitelství a strážců Národního parku Šumava

PLZEŇSKÝ KRAJ - Již několik let spolupracují policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje se strážci Národního parku Šumava. Společným cílem je předcházet porušování právních předpisů a stanovených pravidel na chráněném území, chránit životy a zdraví lidí v těžko přístupných lokalitách, ale také zamezit porušování pravidel ochrany přírody. 

Jednou z osvědčených forem spolupráce jsou společné hlídky, které vykonávají svou činnost v průběhu celého roku. V období, kdy je Národní park Šumava hojně navštěvován turisty – tzn. v letních a zimních měsících, je využití společných hlídek četnější. Nicméně spolupráce probíhá v rámci celého roku, kdy si strážci s policisty předávají informace o dění v této oblasti, reagují na případné problémy, anebo se věnují preventivnímu výkonu služby. Je totiž důležité zmínit, že společné hlídky strážců a policistů vykonávají svou činnost především z preventivního hlediska než  samotné represe.

Společné hlídky se zaměřují zejména na problematiku týkající se porušování pohybu na území národního parku, vstupů do zakázaných  oblastí či mimo turisticky vyznačené cesty. Dále se věnují oblasti dopravy, jako je například parkování na vyznačených místech či nerespektování zákazu vjezdu do lesů, ale i dodržování veřejného pořádku.  Společné hlídky či samotné hlídky policistů se pohybují na Šumavě i na jízdních kolech, jejichž využití se osvědčilo zejména v hůře přístupném terénu.

V době zvýšené návštěvnosti šumavského parku se na vzájemné spolupráci podílejí i policejní preventisté, kteří návštěvníkům předávají informace týkající se  například problematiky dopravy, pěší turistiky, ale i cyklistů.

Strážci šumavského národního parku se čas od času bohužel setkávají i s agresivními návštěvníky. Z tohoto důvodu se v předchozích týdnech uskutečnila jednání, která byla zaměřena na problematiku případného napadení strážců. Policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje upozornili strážce na možné rizikové a konfliktní situace, vysvětlili jim právní stránku agresivního chování osob při jednání s úřední osobou a jak nejlépe těmto konfliktním situacím předcházet. Přednášku policisté doplnili názornými ukázkami, na kterých poukázali na vhodný postup řešení dané situace.  Za spolupráci v této věci děkujeme rovněž jihočeským policistům.

Závěrem je nutno říci, že společné hlídky se na Šumavě velice osvědčily a ve svém společném poslání, aby byla Šumava bezpečným a zároveň i krásným místem s jedinečnou přírodou, budou  pokračovat i nadále.

por. Bc. Ivana Jelínková, DiS.
11. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem