Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Spolupráce policie se školami

Strakonice – Prevence se musí vyplatit.  

Strakoničtí policisté ve školním roce 2011/2012 navštívili žáky základních škol Cehnice, ZŠ Bavorovská ve Vodňanech, ZŠ Sedlice, ZŠ Dukelská ve Strakonicích, F.L. Čelakovského (II. stupeň), ZŠ Povážská, MŠ Radomyšl, ZŠ Střelské Hoštice. V dubnu se mohou těšit na policisty děti z mateřské školy v Blatné. Plánované jsou i další akce jako například již tradiční akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, přednáška pro rodiče dětí ZŠ v Blatné o nebezpečí virtuálního světa, beseda pro maminky docházející do Mateřského centra Beruška o pravidlech silničního zákona a mnoho dalších.
 
Poslední besedy, které probíhaly na ZŠ Povážská a Dukelská zpestřila svou návštěvou psovodka Sabina Humpálová se svým psem Moranem. Policistka si s dětmi povídala nejen o policejní práci psovoda, ale také o tom, jak se zachovat v případě, že by byly ohroženy cizím psem.
 
O výukové programy Policie ČR je v okrese stále větší zájem, a to především o besedy na téma kyberšikana, trestní odpovědnost a pro ty nemenší bezpečí nejen na silnici. Preventivně informační skupina nabízí nejen besedy, výukové programy pro mateřské, základní, střední školy, ale nechybí také besedy pro seniory, ukázky na dětských dnech a letních táborech. Ve spolupráci s ostatními složkami IZS pořádá Územní odbor Strakonice preventivní akce pro širokou veřejnost s ukázkami a vědomostními soutěžemi. 
 
Usilujeme o to, aby naše spolupráce se školami byla skutečně systematická, proto jsme vytvořili dlouhodobější projekty, jako jsou například projekty „Hravě se Stopíkem“ nebo „Stavění mostů“ či projekt Strakonické televize a policie „Dobrej start“. Je běžné, že první setkání s policistou prožijí děti již v mateřské školce. Tento prvotní kontakt s Policií ČR se pak stává odrazovým můstkem pro naši práci s žáky. Snahou je i správná volba daného tématu k věku dítěte a návaznost dalších témat. Cílem preventivní činnosti je, aby informace, zkušenosti a rady, které děti získávají při hodinách strávenými s policisty, co nejkomplexněji postihovaly problematiku dopravní výchovy, bezpečného chování doma i venku, kriminality, šikany, kyberšikany, svědectví a aby se spolupodílely na formování právního vědomí.
 
Na základě pravidelné spolupráce se školami, byly vytvořeny i některé preventivní projekty, z nichž zmíním alespoň některé:
 
Malý chodec a cyklista, který pravidelně (již 8 rokem) probíhá v květnu na dopravním hřišti U ZŠ Poděbradova. Pro děti MŠ U Parku Strakonice policisté společně i s učiteli této školky připraví soutěžní dopoledne s praktickou výukou jízdy na dopravním prostředku. Malí cyklisté soutěží na jednotlivých policejních stanovištích a učí se základům bezpečné jízdy na dopravním hřišti. Za odměnu nechybí ani ukázky policejní techniky a předání průkazek: „Malý chodec a cyklista“.
 
Stavění mostu – Projekt je určen pro MŠ a ZŠ Plánkova ve Strakonicích, kterou navštěvují děti z majoritního i minoritního prostředí ve věku 7 až 15 let. Jedná se o dlouhodobý čtyřletý program zaměřený na zvyšování právního vědomí žáků, poskytnutí aktivit směřujících k předcházení trestné činnosti, prevenci delikvence žáků, ochranu dětí před škodlivými vlivy. Neméně důležitým cílem tohoto projektu je pozitivně prezentovat práci Policie ČR a budovat oboustrannou důvěru mezi policií a příslušníky menšin.
 
Hravě se Stopíkem
Preventivní projekt pro cílovou skupinu 3. a 4. třída.  Součástí jsou pracovní listy se základními tématy, které by měly děti tohoto věku znát. Téma: dopravní výchova – chodec, cyklista, správné chování doma i venku, prevence proti drogám. Pracovním sešitem provází maskot Stopík. Součástí je i didaktická tabule, která je určena k vědomostní soutěži – učení hrou.
 
Pravidelnou letní akcí se stala i návštěva seniorů v DOMOVĚ na Jezárkách ve Strakonicích. Obyvatelé domu se těší pravidelnými návštěvami psovodů a jejich čtyřnohých kamarádů.
 
 
 
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
28. března 2012

vytisknout  e-mailem